Sport
IZDRŽAO OSAM KOLA

Besek na odlasku, danas
predstavljanje novog trenera?
Objavljeno 31. kolovoza, 2015.
Ako sam ja problem za NK Osijek, onda problema nema. Otići ću i gotovo, znao je reći Dražen Besek

Prvenstvenu stanku nogometaši Osijeka dočekali su kao grogirani boksač zvono za kraj runde. Za njih je to zvono spasa. Tako je i bijelo-plavima. Predah u prvenstvu koji nudi mogućnost spasa.

Ono što se Osijeku događa u posljednja četiri nastupa baš se ničim ne može opravdati. Ni stvaranjem, ni procesom, ni neiskustvom. Ničim, osim - nedostatakom kvalitete. Rijeka je samo “ispucala posljednjih pet metaka” u već posve beživotno tijelo osječkog prvoligaša. A kao žrtva loših rezultata "pao" je trener?  Neslužbeno, Besek je sinoć počeo pakirati kofere za odlazak iz Osijeka, a danas bi u Gradskom vrtu već trebao biti predstavljen novi trener.

Trebaju prave odluke

Tko je kriv za takvo stanje? Obično je prvi na udaru - trener i pokušava se s novim rješenjem. Tko god zasjedne na bijelo-plavu klupu prvi mu je cilj - izvući momčad iz bunila.

Besek se može pravdati da nije imao dovoljno vremena i kvalitetnog materijala za stvaranje momčadi, čelnici kukati kako su nemoćni u ovoj neimaštini osigurati više od ponuđenog, a igrači? Što li bi oni mogli reći o svojim igrama? Najbolje ništa. Neka se pokriju ušima i šute...

Pred Osijekom je dvotjedna stanka u kojoj se treba pregrupirati, srediti i spremiti se za ono što slijedi nakon nje. Ovaj uvodni dio sezone nakon obećavajućeg početka ispao je potpuni promašaj, a posljednja četiri susreta i čista rasprodaja ugleda. Istina, Osječani su imali neugodne suparnike i tri gostovanja, ali da će se sve to okončati bez postignutog pogotka i uz čak 12 primljenih...

Čista noćna mora. Još veća je mora što Osijek danas izaziva kod promatrača dvije najgore moguće reakcije. Ili sažaljenje ili ravnodušnost. U njihovoj igri nema ničega što bi bar podsjećalo da se radi o momčadi. Potpuno su demoralizirani, bez žara i borebnosti, utopljeni u neshvatljivim početničkim pogreškama. Ničim ne pokazuju da im je stalo do dresa koji nose, ili da razumiju situaciju u kojoj se nalaze. I to je ono najgore. Slična je situacija bila i prije dvije godine. Isto su “pucale petarde” u Rijeci, kod Lokomotive, bila je serija od sedam utakmica u kojima bijelo-plavi nisu postigli pogodak. Samo se sve to događalo malo kasnije, ali tada je pronađen izlaz. Smijenjen je trener. Davora Rupnika zamijenio je Ivica Kulešević koji je donekle uspio stabilizirati momčad.

I ovoga puta ceh neuspjeha plaća trener. Iz Gradskog vrta smjena na klupi nije službeno potvrđena, ali će se gotovo sigurno dogoditi. Danas će se sastati vodstvo osječkog prvoligaša i raspraviti o trenutačnom stanju u klubu i možda imenovati novog šefa struke.  

Situacija je poražavajuća, ali opet, ne treba trošiti previše energije na potragu za krivcem. Jer kad je stanje ovakvo krivnju snose apsolutno svi koji su unutra. Mnogo će svrsishodnije biti donijeti prave odluke koje će stimulativno djelovati na momčad.

Stanka je posljednja prilika

Loše igre i rezultati otvorili su brojne sumnje u kvalitetu igračkog kadra. I onih koji su već tu bili, ali posebno na one koji su došli tijekom ljeta. Danas nitko ne valja jer je očaj zahvatio Gradski vrt. No, sad treba ostati miran i povući prave poteze jer sve se to još može popraviti. Posebno u prva dva susreta nakon stanke kada u Gradski vrt dolaze Inter i Zagreb. Te utakmice bit će ključ svega. I zato se ne smije gubiti vrijeme kod donošenja odluka jer ova je stanka od iznimne važnosti za osječkog prvoligaša. Trener Dražen Besek uživao je bezrezervnu potporu klupskog čelništva. No u moru loših rezultata i igara nestalo je i podrške.

- Ako sam ja problem za NK Osijek, onda problema nema. Otići ću i gotovo - znao je reći trener.

On će (gotovo sigurno) i otići, ali što će biti s problemima koje Osijek ima? Postoji li uopće trener koji ih može riješiti jer ti problemi nisu od jučer. U ove nešto više od dvije godine promijenilo se šest trenera i svi su imali iste borbe. Na trenutak bi uspjeli oživjeti momčad, a onda bi opet uslijedile drame. To jasno govori gdje je problem. On je isključivo u svlačionici. Negiranje te istine ili traženje bilo kakvih alibija samo će produbiti agoniju. Osijek će ovu jesen morati završiti s ovim čime raspolaže i zato ostaje samo jedno pitanje - može li netko iz ovog igračkog kadra u stanju izvući maksimum maksimuma???

Dalibor KELER

0:12

Osijek u posljednja četiri susreta ima poržavajuću razliku pogodaka

Najčitanije iz rubrike