Novosti
VELIKO ZANIMANJE ZA VOJNO UČILIŠTE

Svaki treći vojni brucoš Slavonac, među njima i jedina djevojka - pilot
Objavljeno 1. rujna, 2015.
Na Učilištu “Petar Zrinski” nadaju se da će nagodinu imati i novi studij - Vojno pomorstvo

Na Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski” u nedjelju je navečer stiglo 115 kadeta druge generacije studenata koji će polaziti tri prediplomska studijska programa toga učilišta. Već u ponedjeljak prijepodne počeli su i prvi dio vojne obuke.

Na studij Vojno inženjerstvo upisana su 52 kadeta, među kojima su i dva stranca - jedan iz BiH, a drugi s Kosova. Dvoje više, ukupno 54 kadeta, upisano je pak na Vojno vođenje i upravljanje, uz troje stranih državljana iz zemlja regije - dvoje iz BiH i opet jedan s Kosova. Na Vojno inženjerstvo je upisano 36 mladića i 16 djevojaka, a na Vojno vođenje i upravljanje 41 mladić i 13 djevojaka. Tu je i novi studij na HVU-u - preddiplomski sveučilišni studij vojne aeronautike za vojnog pilota, koji se provodi u suradnji sa Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Ondje je upisano devet kandidata, među kojima i jedna djevojka - Slavonka, iz Brodsko-posavske županije. Taj smjer, istina, postoji otprije, ali od ove godine ima jedinstven program i postao je dio sustava školovanja Učilišta “Petar Zrinski”. Nadaju se kako će nakon studija za vojnog pilota nagodinu imati i novi studij - Vojno pomorstvo.

Više kandidata nego lani

Polaznici su iz svih dijelova Hrvatske, a najviše je upisanih iz Zagrebačke županije. Odmah do nje po brojnosti slijede kadeti iz slavonskih županija, odakle je ove godine odaziv bio dosta dobar, pa je s istoka Hrvatske pristiglo čak 36 posto kandidata, mnogo više nego prve godine.

- Polaznici su se okupili i sljedeća će tri tjedna proći dio prilagodbe vojnom sustavu - pripremni kamp. Već 19. rujna očekuje ih prisega, a dva dana poslije i nastava za te kadete na dva prošle godine ustrojena studijska programa. Ova je generacija po uspjehu u srednjoj školi i na maturi još nešto bolja nego što je to bila prva. Uz to, najveći se dio njih izjasnio kako im je to bio prvi upisni izbor - rekao nam je general pukovnik, dr. sc. Slavko Barić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”.

Zanimanje za vojne studijske programe i ove je godine bilo vrlo veliko, pa su se za Vojno vođenje i upravljanje prijavila čak 674 kandidata, a za Vojno inženjerstvo njih 293, što svjedoči da nikako nije bilo lako izboriti prolaz u hrvatski vojni obrazovni sustav. Treba napomenuti i kako se 121 kandidat prijavio za oba ta studijska programa. Uvjet je bio da su rođeni 1993. godine ili mlađi, a najmlađi su oni rođeni 1997. godine.

- Interes je ponovno bio velik, čime smo više nego zadovoljni. Pa smo i upisali sve studente već u prvom upisnom roku - ističe Barić, podsjećajući kako osim s Fakultetom prometnih znanosti surađuju i s brojnim drugim fakultetima zagrebačkog sveučilišta.

Visoka prolaznost

- Iz prve, prošle godine, upisane generacije u sustavu je ostalo njih 92, što znači da ih je 12 odustalo. Čak 80 ih je dalo sve uvjete za upis u drugu godinu, što znači da bi nakon preostalih ispitnih rokova u rujnu mogli imati prolaznost od približno vrlo dobrih 85 posto onih koji su zadovoljili kriterije sveučilišnog dijela, ali i vojne programe. Naši studenti, u odnosu prema ostalim redovnim studentima, imaju od 300 do 350 sati veće opterećenje - zaključuje Barić.

Prema njegovim riječima, na Učilištu su više nego zadovoljni razvojem toga projekta, i to zbog više razloga. Zbog već spomenutoga zanimanja mladih za ono što oni nude, potom ulaganjem u razvoj i poboljšanje cjelokupne infrastrukture HVU-a “Petar Zrinski”, iznimnom suradnjom s fakultetima zagrebačkog sveučilišta te aktivnom međunarodnom suradnjom.

Igor BOŠNJAK
SURADNJA SA STRANIM AKADEMIJAMA

Treba istaknuti i kako je HVU “Petar Zrinski” već nakon prve godine ušao u određene programe suradnje sa stranim vojnim akademijama oko provođenja obuke, tako da su ove godine imali suradnju s američkim West Pointom, čiji su kadeti, kao i oni iz Poljske, bili ovdje. Sudjelovali su i na međunarodnom kampusu 12 nacija u Makedoniji, imali svoje predstavnike i u Poljskoj, a već su pozvani i u Nizozemsku, Tursku i Austriju. To je ono što obogaćuje taj sveučilišni ili akademski dio vojnog školovanja. Na Učilištu smatraju kako sve potvrđuje da je vrijeme pokretanja studija bilo dobro pogođeno, uz potporu partnerskih zemlja iz NATO-a, te je u tom smislu za očekivati i daljnje iskorake u tom sustavu školovanja.

Osigurana vojna karijera

Oni najbolji, s prosjekom ocjena iznad 4,5, imaju poslije mogućnost završiti i doktorski studij, znači, mogućnost cjelokupnog vođenja karijere i napredovanja u znanju. “Mi ih šaljemo dalje i ne moraju se sami ništa brinuti. Osigurana im je vojna karijera, da će napredovati i dobivati više činove te mijenjati funkcije. A ako se radi o natprosječnim rezultatima, pripremamo ih u tom, znanstvenom, smislu za buduće predavače. Njihova buduća plaća kao poručnika, u zavisnosti od toga gdje će raditi jednog dana, u gardijskoj ili nekoj drugoj postrojbi, približno je oko 7000 kuna, a tu su i zapovjedni i neki drugi dodaci”, zaključuje Barić, dodajući kako im je nakon tri godine osiguran viši čin, što opet znači i povećanje plaće.

SMJEŠTAJ, PREHRANA, UDŽBENICI I STIPENDIJA

- Polaznicima je osiguran smještaj, poseban kadetski režim prehrane, plaćen im je gradski prijevoz, kao i propisani udžbenici. Svaki kadet dobiva laptop s besplatnim korištenjem interneta, sportsku opremu, od tenisica do trenirki, uključena je i obveza učenja plivanja, skijanja, vozačkog ispita na trećoj godini, kao i mjesečna stipendija. Ona raste, od približno 840 kuna na prvoj godini studija, preko 1000 na drugoj, pa sve do 1500 kuna na završnoj godini. Osigurano im je i daljnje školovanje u civilstvu, završetak diplomske razine, usavršavanje u vojnom smislu te mogućnosti odlaska na rad u međunarodnim organizacijama, zapovjedništvima i stožerima, kao i specijalizacije - ističe Slavko Barić.

115

ih je ove godine upisano na Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski”

85

mladića je upisano

30

djevojaka je upisano

NAJBOLJI

IMAJU MOGUĆNOST POSLIJE ZAVRŠITI I DOKTORSKI STUDIJ