Osijek
INFO DAN ZA ŠKOLE

Učimo zajedno - projekt Županije i partnera, uspješno proveden
Objavljeno 31. kolovoza, 2015.

Projekt Učimo zajedno - osiguravanje pomoćnika djeci s teškoćama u osnovnoškolskim ustanovama Osječko-baranjske županije (OBŽ), čiji je nositelj Županija, a realiziran je u suradnji s brojnim partnerima: Udrugom djece i mladih s poteškoćama “Zvono” Belišće, Udrugom osoba s invaliditetom Našice, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Đakovo, Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti i Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje (RRA), završio je jučer, a u povodu toga OBŽ je organizirao treći, i završni, Info dan za škole.

Gotovo stotinu sudionika - predstavnika 36 škola sudionica u projektu, asistenata u nastavi te partnera u projektu, okupilo se jučer u županijskoj vijećnici. Tamo su predstavljeni rezultati projekta Učimo zajedno i aktivnosti koje su provedene kako bi 61 učenik s teškoćama u razvoju u osnovnim školama OBŽ-a uspješno završio školsku godinu 2014./2015. Također, najavljen je novi projekt za iduću, 2015./2016., školsku godinu.

- Na završetku smo projekta koji je uspješno proveden, a financiran je sredstvima Europske unije i državnog proračuna, u iznosu od 3,1 milijuna kuna. To je dokaz da postoje veliki projekti koji nemaju kranove i dizalice, jer zajedno smo pomogli brojnoj djeci s teškoćama i zaposlili velik broj ljudi kao asistente - rekao je Stjepan Ribić, predsjednik uprave RRA Slavonije i Baranje. Dodao je da su cijelo ljeto projekt-menadžeri RRA s partnerima pisali novi projekt, koji su prijavili te se nada da će i on biti odobren.

Dožupan Dragan Vulin zahvalio je sudionicima u projektu te istaknuo da je 61 dijete dobilo 60 pomoćnika u nastavi i na taj je način kvalitetno integrirano u škole, a 60 osoba evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje dobilo posao.

Zadovoljstvo nije krila Mira Anić, iz Udruge “Zvono” iz Belišća: “Djeca su dobila kvalitetnu podršku u nastavi, zadovoljna su, kao i njihovi roditelji. Projekt ide dalje, u njemu neće sudjelovati udruge civilnog društva, no to je bio prijelazni period, jer pomoćnici u nastavi ulaze u redoviti školski sustav. Značajno je to da se asistenti sada uključuju u srednje škole, a nadamo se da će za koju godinu biti uključeni i vrtići. Nadamo se da će ove godine biti donesen i pravilnik o asistentima u nastavi, što će im olakšati rad.”

Rezultate projekta predstavila je koordinatorica Dorotea Telarović, savjetnica za školstvo u županijskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, a zatim je prikazan kratki film “Učimo zajedno” u produkciji tvrtke Ypsilon.V. Latinović

VELIKO I POZITIVNO ISKUSTVO

Za asistenticu Tanju Botić, pedagoginju po struci, rad u OŠ “Vladimir Nazor” u Čepinu bio je novo i izazovno iskustvo: “Pomagala sam dječaku s autističnim poremećajem. Bilo je dosta situacija u kojima sam se prvi put okušala, ali, u cijelosti gledano, bilo je to veliko i pozitivno iskustvo. Za dječaka to u prvom redu znači socijalizaciju, mnogo je naučio o ponašanju u razredu, odnosu s učiteljima i prijateljima iz razreda. Išli smo u knjižnicu i na izlete, dakle naglasak je bio na odgoju, a zatim na obrazovnim rezultatima. Dječak se vrlo brzo naučio na mene, iako sam imala tremu, no pokazalo se da to nije bilo opravdano. Projekt treba svakako nastaviti, on ima punu podršku nas asistenata, a budućnost će pokazati da ima i veliku vrijednost.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike