Regija
U ĐAKOVU TREĆI DANI PIVA I TAMBURAŠKE GLAZBE

Srce Slavonije tamburama
je razgalilo srca publike
Objavljeno 31. kolovoza, 2015.

ĐAKOVO – Iako je od Đakovačkih vezova, jedne od najvećih folklornih manifestacija u Hrvatskoj, prošlo manje od dva mjeseca, organizatorima festivala tamburaške glazbe “Đakovo, srce Slavonije”, koji se ove godine održao treći put, ponovno je pošlo za rukom ispuniti prostor ispred pozornice u Strossmayerovu parku. Desetak ponajboljih tamburaških sastava, među kojima Slavonski dukati, Prijatelji, Zvona, Slavonska duša, Đerdani, Matea Matković, Kadenca, Bećarine, Slavonski san, Slavonia band i Sanja Hajduković, otpjevali su svoje i druge poznate tamburaške hitove. Organizatori manifestacije bili su Grad Đakovo, Turistička zajednica Grada Đakova, Radio Đakovo i tvrtka Panonica, a kako je rečeno na početku, ideja je ovaj tamburaški spektakl već od iduće godine pretvoriti u festival autorskih pjesama koje će se ondje prvi put izvoditi. Natječaj za to bit će otvoren već ovih dana, a svi zainteresirani moći će svoje glazbene uratke prijavljivati na internetskim stranicama Radija Đakovo. Večer tamburaške glazbe otvorio je zamjenik gradonačelnika Đakova Mirko Ćurić, izrazivši nadu da će ova manifestacija prerasti u tradiciju.

Na kraju programa dodijeljene su i nagrade izvođačima čije su se pjesme u protekloj godini najviše vrtjele na valovima Radija Đakovo. Najslušaniji sastav bio je Slavonia band, kojem je nagradu osigurao Grad Đakovo (bon vrijednosti 1500 kuna), a uručio zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić. Na drugom mjestu našla su se Zvona kojima je pripala nagrada Osječkog piva, bon u vrijednosti 1000 kuna. Na trećem mjestu bila je Sanja Hajduković, kojoj je u ime Radija Đakova nagradu - glazbenu liniju - uručio Jozo Adrić. Posebna nagrada za promicanje tamburaške glazbe dodijeljena je Mariji Pavković Snaši, članici Slavonskih dukata. Dodijelila ju je Panonica. Za sve dame u tamburaškoj glazbi Turistička zajednica grada Đakova osigurala je cvijeće, a uručila ga je direktorica Marija Burek.

Inače, program 3. Srca Slavonije, koji se ove godine prvi put odvijao uz sponzorstvo Osječkog piva, počeo je u subotu u šatoru Osječkog piva nastupom Tamburaškog sastava Zvona i MVS Bećarina. Posjetitelji su tijekom subote i nedjelje mogli kušati i gastronomsku ponudu, ali i razgledati ponudu đakovačkih OPG-ova i obrta, te kupiti nešto od rukotvorina koje su izložili. Maja Muškić

Dukati s autorskom pjesmom

Jedini sastav koji se na 3. Srce Slavonije prijavio s autorskom pjesmom bili su Slavonski dukati. “Mi čuvamo naše običaje”, naziv je skladbe Ivice Gruje Iće, a s Marijom Pavković Snašom zapjevala je i Katarina Grujo. Veseli Dukati nastupili su zadnji pa su razdraganoj publici poklonili “minikoncert”, što je nagrađeno burnim pljeskom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNI DAN OBITELJI

9. obiteljski višeboj u Slatini

2

IZLOŽBA "135 GODINA ČUVAMO BAŠTINU"

HKD "Lisinski" predstavio nošnje, odore i kostime

3

VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE “SLAVONIJA 2024.”

Provjera sposobnosti službi, suradnje i opreme