Novosti
KARDINAL JOSIP BOZANIĆ O KANONIZACIJI:

Papa Franjo uvjeren je u svetost blaženog Stepinca
Objavljeno 30. kolovoza, 2015.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći misu u nedjelju u Trsatskom svetištu u povodu 300. obljetnice krunjenja čudotvorne slike Majke Božje Trsatske, u propovijedi je vjernicima prvi put pojasnio zbivanja u vezi s kanonizacijom blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Kardinala Stepinca je 3. listopada 1998., sveti papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio blaženim. Bozanić je podsjetio kako je tom činu prethodio dug i složen proces detaljnog istraživanja i procjenjivanja.

“Kao što znamo, nakon beatifikacije slijedi završni proces, a to je kanonizacija, kojom blaženik dobiva naslov sveti. U slučaju blaženog Alojzija Stepinca, predstavljen čudesan događaj već je ispitan na Liječničkom vijeću Kongregacije za proglašenje svetih i na Kongresu konzultora teologa iste Kongregacije. Možemo reći da je proces pri Svetoj Stolici gotovo završen s pozitivnim zaključkom, još samo predstoji sud Kardinalske komisije i službeno proglašenje Svetog Oca,” rekao je zagrebački nadbiskup.

Međutim, krajem lipnja prošle godine srpsko-pravoslavni patrijarh Irinej pismom papi Franji iznio je svoje prigovore na kanonizaciju blaženog Alojzija Stepinca. Papa je u odgovoru patrijarhu, između ostaloga, kazao kako su ti prigovori već bili predmet procesnih istraživanja iz kojih proizlazi da je “nadbiskup Stepinac bio pastir posve posvećen spasu duša, kao vjeran sljedbenik Kristov i uzor kršćanskoga života”.

- Budući da iz pisma patrijarha Irineja Svetom Ocu proizlazi da Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu dovoljno jasni argumenti po kojima je blaženi Alojzije svet, papa Franjo predlaže da se formira radna skupina sastavljena od katoličkih i pravoslavnih stručnjaka koja će zajedno preispitati ta njima sporna pitanja glede osobe kardinala Stepinca, kao i ratne događaje vezane uz odnose Hrvata i Srba u Drugom svjetskom ratu prema kriterijima cjelovite istine - naglasio je Bozanić, rekavši kako je time Papa napravio neočekivan ekumenski korak, bez presedana u povijesti.

- Važno je naglasiti da Srpska pravoslavna Crkva ne ulazi u sam proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Ono što je učinjeno neće se više preispitivati, nema nikakve revizije procesa - dodao je Bozanić naglasivši kako papa Franjo ne želi odustati od kanonizacije blaženog Stepinca jer je i osobno uvjeren u njegovu svetost.(D.Pav.)