Novosti
MINISTRI SE POHVALILI

Grčić: Moguć i novi korak u povećanju plaća građana
Objavljeno 30. kolovoza, 2015.

Vezani članci

DRUGO TROMJESEČJE: RAST ZA 1,2 %

BDP bolji od očekivanog, ali je rast još nedovoljan

Rastom hrvatskog BDP-a u drugom kvartalu ove godine na subotnjoj su se konferenciji za novinare pohvalila tri ministra Branko Grčić, Darko Lorencin i Mirando Mrsić.

- Izuzetno smo zadovoljni s ovim rezultatima rasta BDP-a u drugom kvartalu. To je jasan pokazatelj da hrvatsko gospodarstvo ide naprijed i to ubrzano - kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te dodao kako ih još više veseli što je “perspektiva rasta u ovom kvartalu isto tako jako dobra”. Istaknuo je kako je u vrijeme prethodne vlade, u četiri godine krize i mandata hrvatski BDP pao više od 10 posto.

- Mi smo taj pad smirili i on je bio oko tri posto u ove tri godine. Prema tome, ovaj rast koji se događa u zadnja tri kvartala kompenzira taj dio i to će se događati i u idućim kvartalima - rekao je Grčić.

Nabrojao je kako Hrvatska danas ima stabilne izvore rasta.

- Raste industrija, raste izvoz, na temelju toga raste i zaposlenost, rasle su i plaće zahvaljujući mjerama Vlade, prije svega poreznom rasterećenju - pohvalio se Grčić.

Najavio je i nove mjere za povećanje plaća građana:

- Od ove vlade, ili, bolje rečeno, od SDP-a u novoj vladi, može se očekivati novi korak u povećanju plaća građana ili nova faza poreznog rasterećenja plaća.

Nadalje, nastavio je Grčić, 11 mjeseci zaredom raste trgovina na malo, zahvaljujući povećanoj potražnji čemu je pridonio rast plaća, istaknuvši kako je porezno rasterećenje najkonkretnija mjera u korist građana.

- Moramo osigurati posao za sve one ljude koji u ovome trenutku traže posao, a za to treba vremena - smatra Grčić.

Ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako je u tri godine mandata ove vlade ukupni turistički promet porastao za 20 posto. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, istaknuo je kako je zaposlenost i zapošljavanje krajnji cilj svih mjera ove vlade.

- Svi pokazatelji ukazuju na to da se u Hrvatskoj otvaraju radna mjesta, da nam raste proizvodnja, da nam raste izvoz, da nam raste zaposlenost, da nam raste BDP, i da ova vlada osigurava građanima stabilnost i sigurnost - zaključio je Mrsić.(D.Pav.)

HDZ OPTUŽUJE VLADU ZA POPULIZAM I SLATKORJEČIVOST

Na istup ministara reagirao je HDZ. “Populizam i slatkorječivost kojima je hrvatska javnost posljednjih dana bombardirana definitivno su prešli svaku granicu dobrog ukusa”, rekao je na konferenciji za novinare Tomislav Ćorić, čelnik HDZ-ova Odbora za financije. “Republika Hrvatska je zemlja s rekordnim deficitom proračuna, već nekoliko godina u mandatu ove vlade suočeni smo s ekplozijom javnog duga, javne financije su među najlošijima u EU-u, Hrvatska muku muči s kredibilitetom - kreditni rejting u posljednje tri godine mandata ove vlade nekoliko je puta degradiran”, rekao je Ćorić u subotu. Predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst ustvrdio je na nedjeljnoj konferenciji za novinare kako vlast manipulira s podacima o nezaposlenosti te da joj tržište rada služi kao poligon za predizborne obmane građana.