Osijek
GUŽVE U KNJIŽARAMA

Najtraženije su radne bilježnice, pribor i torbe
Objavljeno 31. kolovoza, 2015.

Opremanje djeteta za školu uvijek je velik trošak svakom roditelju. No Grad Osijek prošle je godine kupio udžbenike za sve osječke osnovce, koji će učenicima biti podijeljeni i ove godine, što smanjuje ukupni izdatak za opremanje školaraca. Ipak, treba kupiti radne bilježnice, školsku torbu ili ruksak, razni pribor.

- Činjenica da ove godine ne moramo našem sinu kupovati nove udžbenike, znatno će nam pomoći u našem kućnom proračunu. No, s obzirom na to da je Grad najavio kako će radne bilježnice dobiti samo djeca iz socijalno ugroženih obitelji, a mi se ne ubrajamo u tu kategoriju, odvojili smo 300 kuna za radne bilježnice. Međutim, radnih bilježnica nema u knjižarama, bar ne svih - rekla nam je Anita P.

Naša sugovornica i još nekoliko roditelja žale se da ne mogu u jednoj knjižari naći sve potrebne radne bilježnice. To bi im bilo zgodnije zbog obročnog plaćanja, ali knjižari kažu kako oni ne mogu gomilati zalihe u knjižarama, nego naručuju samo onoliko primjeraka za koliko su sigurni da će ih prodati. U suprotnom su na gubitku.

Potvrđuje nam to Ivica Vuletić, vlasnik knjižare Nova. “Imamo udžbenike i radne bilježnice svih nakladnika, a gužvi još nema, jer svi čekaju početak nove školske godine. Može se dogoditi da neki naslov nemamo, primjerice, radnu bilježnicu iz prirode za 4. razred osnovne škole, ali mi ćemo je odmah naručiti i kupac će je dobiti za dva dana. Neki su nam roditelji donijeli popise radnih bilježnica, da im sve prikupimo i onda im se javimo, međutim, predbilježbi više nema. Pozivamo kupce da dođu u knjižaru, kupe radne bilježnice koje imamo i sve ostalo što je potrebno za školu, a ono što nedostaje, naručit ćemo i to će dobiti za nekoliko dana”, kaže Vuletić.

Radne bilježnice za sve razrede osnovne i srednje škole mogu se nabaviti i u knjižari Školske knjige u Osijeku. “Ove smo godine stavili naglasak na radne bilježnice, jer će većina učenika naslijediti rabljene školske knjige od prethodne generacije. Većina je radnih bilježnica već stigla u knjižaru, a ostale pristižu svaki dan i u slobodnoj su prodaji - kaže Kristina Kutleša, voditeljica osječke poslovnice Školske knjige.

Slično je i u drugim knjižarama. Ines Matić, voditeljica knjižare Algoritam Profil Mozaik, kaže da u slobodnoj prodaji imaju radne bilježnice brojnih izdavača (Alfa, Glas Koncila, Kršćanska sadašnjost, Element, Neodidacta).

“Radne bilježnice su u slobodnoj prodaji, a ako neka nedostaje, možemo je naručiti. Sve što roditelji kupe u slobodnoj prodaji, dajemo i na obročno plaćanje do 12 rata”, ističe voditeljica Matić.

V. Latinović

GUŽVE SE OČEKUJU OD 7. RUJNA

“Imamo radne bilježnice za sve razrede osnovne i srednje škole, a ako neka nedostaje, možemo je naručiti. I ove godine imali smo predbilježbe za komplete udžbenika i njih roditelji podižu prema rasporedu, od ponedjeljka, 24. kolovoza. Školske knjige za srednju školu imamo u slobodnoj prodaji, a trenutačno se najviše traže školske torbe i pribor za školu. Većih gužvi još nema, očekujemo ih od 7. rujna, kada počne školska godina, jer tada će nastavnici precizno reći učenicima koji im udžbenici i radne bilježnice trebaju za školu”, kaže Marijan Kuduz, vlasnik knjižare “A. G. Matoš”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike