Regija
U BABINOJ GREDI MANIFESTACIJA STANARSKI SUSRETI

Kuhala se stara, davno zaboravljena jela
Objavljeno 31. kolovoza, 2015.

BABINA GREDA – U organizaciji Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija“, jučer su na farmi OPG-a Salić održani 14. Stanarski susreti, koji su privukli posjetitelje iz cijele Slavonije. Cilj je očuvanje stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora. Jučerašnja manifestacija podsjetila je da su stanovi ponos Šokadije i jedne od prvih farmi na svijetu. Od davnina su svojom ljepotom krasili Slavoniju i davali joj posebnu čar. Na stanu se boravilo i zimi i ljeti. Zimu bi ondje provodili najstariji i oni koji su sa svinjama bili na žirovanju, a nakon Đurđeva bi na stan dolazili svi koji su mogli raditi u polju ili čuvati marvu. Stanarice su bile vrsne kuharice, prelje, vezilje i tkalje, a stanari vrli kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Zrinka Starešinić, koja je i otvorila jučerašnje Susrete, izrazila je zadovoljstvo što Babina Greda ponovno odiše tradicijom. Podsjetila je da je u babogredskom ataru nekada bilo oko 350 stanova, a danas ih je u funkciji 20-ak. Izrazila je nadu da će Stanarski susreti potaknuti oživljavanje stanova. Predsjednik Udruge Šokadija Ilija Babić upozorio je na značaenje manifestacije u očuvanju kulturne baštine i tradicije kojom se Babina Greda ponosi. Općinski načelnik Josip Krnić ustvrdio je da se Babinu Gredu s pravom može nazvati slavonskom seoskom kulturnom metropolom. Sa zadovoljstvom je konstatirao kako će 2015. u povijesti Babine Grede ostati upisana kao zlatna godina, u kojoj su se dogodili značajni pomaci, prije svega u gospodarskom smislu, jer se zahvaljujući milijunskoj greenfield investiciji očekuje otvaranje 200 novih radnih mjesta, što je jamstvo opstanka mladih u selu. Babina Greda, poručio je Krnić, može biti primjer cijeloj županiji da rad, trud, upornost i tvrdoglavost donose rezultate i napredak.

A posjetitelji su jučer uživali u natjecateljskom dijelu. Stanarice kuvačice su se natjecale u pripremi starinskih jela, stanari u radnim starinskim disciplinama, čobani u čobanskim igrama, a čobanice u radnim i zabavnim disciplinama. Članovi KUD-a Tkanica iz Vinkovaca pripremali su neuobičajeno jelo – svinjske testise pirjane na luku, odnosno bijele bubrege, kako ih u narodu zovu, te puževe.

- Toga na stanu stalno ima, svinje se štroje redovno, a ni puževa ne nedostaje, to su jela koja su se nekada često radila, pa smo odlučili pripremiti ih ove godine. Radimo i krumpir-supu i kolače na kukuružnjaku, ali i tačke s orasima i makom - otkrili su. A članovi „Veselih Šokaca“ iz Gradišta, objasnila nam je Marica Jovanovac, odlučili su se na gulaš od piletine, supu i krompir-piru na starinski način, s lukom i paprikom te starinski kolač i preklapane listariće. Posjetitelji su uživali u kušanju jela, a prosudbena komisija odabrala je i nagradila najbolja.

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se TS Ataše te muške i ženske pjevačke skupine iz Beravaca, Vinkovaca, Osijeka, Starih Mikanovaca...M.Lešić Omerović

U babogredskom ataru nekada je bilo oko 350 stanova, a danas ih je u funkciji dvadesetak

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

Najčitanije iz rubrike