Regija
U KNEŽEVIM VINOGRADIMA JEDAN JE OD NAJVEĆIH VOĆNJAKA

Tvrtka Rabo d.o.o. izvozi
baranjske jabuke na
Bliski istok, u Afriku...
Objavljeno 31. kolovoza, 2015.
Nepregledne površine u okolici Kneževih Vinograda prostiru se na približno 120 hektara

KNEŽEVI VINOGRADI - Jedan od najvećih hrvatskih voćnjaka zasigurno je onaj u vlasništvu tvrke Rabo d.o.o. (bivši Baranjski voćnjaci) u sastavu Werkosgrupe. Nepregledne površine u okolici Kneževih Vinograda prostiru se na približno 120 hektara, a njima dominiraju jabuke, koji su osnovni adut tvrtke. Postale su pravi baranjski, čak i hrvatski, brend.

- Od ukupne voćarske proizvodnje na jabuku otpada približno 75 posto. Na ostatku površina uzgajamo nektarine i breskve - kaže Nikola Velicki, direktor tvrtke, ističući kako imaju najkvalitetnije i tržišno najtraženije sorte jabuka i selekcija u svakoj sorti, koje su zaštićene autorskim pravima, jer imaju karakterističnu boju, organoleptička svojstva i skladišnu sposobnost, čime su itekako konkurentne na inozemnom tržištu. To su već prepoznali kupci diljem Hrvatske, ali i oni iz raznih dijelova Europe, odnosno dalekih, egzotičnih zemalja, poput kupaca iz Afrike ili s Bliskog istoka.

- Posljednjih godina, osim većeg plasmana u najveće hrvatske i trgovačke lance regije, bilježimo velik rast izvoza. Naše se jabuke nalaze diljem Europe, pa i na vrlo zahtjevnim tržištima, poput onih skandinavskih, a tomu je tako zbog nekoliko razloga. Osim premium kvalitete proizvoda važno je istaknuti i našu odličnu infrastrukturu, odnosno tehnologiju, kojom, između ostalog, možemo sortirati i pakirati onako kako to pojedini kupci žele - objašnjava Velicki naglašavajući kako su ogromne razlike u zahtjevima kupaca. Dodaje kako iz dana u dan sve više staju uz bok najboljim proizvođačima jabuka - Talijanima. Bez obzira na vremenske uvjete, koji ove godine, u većini slučajeva, nisu mazili poljoprivrednike i voćare, očekuju prinos od približno 4500 tona jabuke iz vlastite proizvodnje. Ni to nije slučajno. Mnogo novca, znanja i truda uložili su u osiguranje i zaštitu od loših vremenskih uvjeta kao što su tuča ili mraz. Što se suše tiče, svoj je posao odradio sustav za navodnjavanje i prihranu.

- Počele su prve berbe sorte gala, a kako koja sorta bude dozrijevala, počet će i njihove berbe. Koliko se može vidjeti, neće biti nikakvog deficita, kako onih količinskih tako i onih vezanih uz kvalitetu - tvrdi Velicki. Nikako ne treba zaboraviti ni na njihovu rasadničku proizvodnju, jako važan dio korbiznisa. Riječ je o rasadniku s više od 800.000 sadnica, za koje je izvoz ugovoren i po dvije godine unaprijed. U ovom dijelu Europe pripadaju u red najvećih proizvođača sadnica, a po količini i kvaliteti konkuriraju najvećim rasadnicima iz Nizozemske i Italije, čija tradicija proizvodnje datira od prije 50 i više godina. U tvrtki radi nešto više od 100 radnika, a taj je broj u vrijeme berbe i dvostruko veći.

Ivica GETTO
USKORO I SOK OD JABUKE

U novi objekt na ulazu u Kneževe Vinograde, otvoren prije otprilike dvije godine, u koji je uloženo 35 milijuna kuna, implementirana je, osim skladišta i sortirnice, linija za preradu voća. Za sada su u pregovorima s potencijalnim inozemnim kupcima, pa se vrlo brzo može očekivati da će sok od cijeđene jabuke, bez ikakvog konzervansa, naći svoje mjesto na policama diljem Europe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike