Novosti
KRVAVI PROFIT

Ilegalni imigranti skriveni u
kamionima ulaze i u Hrvatsku
Objavljeno 29. kolovoza, 2015.
U posljednja su tri mjeseca u Hrvatskoj razbijene tri skupine krijumčara ljudima

Vezani članci

STRUČNJACI TVRDE DA JE RATNO ISKUSTVO OTVORILO HRVATSKA SRCA

Građani su spremniji za izbjeglice od političara

Tragedija koja se zbila na autocesti kod austrijskog grada Parndorfa, kada su u kamionu hladnjači od 7,5 tona pronađena tijela 71 imigranta, ponovno je ukazala na kriminalce koji zarađuju na ljudskoj tuzi i jadu, odnosno na krijumčarenju ljudi.

Austrijska i mađarska policija pokrenuli su se s mrtve točke nakon ove tragedije i počela su uhićenja. Još uvijek se traga za vozačem kamiona slovačke tvrtke (mađarskih registracija), inače državljaninom Rumunjske, koji je najvjerojatnije pobjegao u Mađarsku. Odredište nesretnih imigranata bila je Njemačka. Krijumčari su im “put” koji je krenuo iz Budimpešte papreno naplatili. Trebala je to biti sigurna ruta jer su se nalazili u Europskoj uniji, unutar “Schengena”, gdje nema graničnih kontrola između država članica.

Ilegalni prelasci granice u raznim prijevoznim sredstvima dobro su poznati i hrvatskim graničnim policajcima. Posebno se to odnosi na krajnji istok Vukovarsko-srijemske županije, posebice u blizini graničnih prijelaza Bajakovo i Tovarnik. U posljednjih su godinu dana s kamiona i vlakova hrvatski policajci skinuli nekoliko stotina imigranata. Što se tiče kamiona, imigranti su u Hrvatsku ulazili po istom obrascu. Uvijek je jedan od njih uz sebe imao žilet, selotejp i iglu. Konkretno, sa srpske strane granice, u Šidu blizu Tovarnika, odnosno Batrovcima kod Bajakova, imigranti su, da vozači ne znaju, dolazili do šlepera čiji je tovarni prostor bio zatvoren i označen tzv. carinskim užetom. Riječ je o bezbojnom plastificiranom užetu koji na završetku ima carinsku plombu. Imigranti bi žiletom prerezali uže, kroz ceradu ušli u tovarni prostor kamiona, a potom spojili uže pomoću igle i selotejpa. Kako je ovaj obrazac postao čest, upravo na stanje carinskog užeta granični policajci najviše paze. Ako primjete rez, to je siguran znak da se u njemu nalaze imigranti.

Pokazalo se da su ih na taj način ulaska u Hrvatsku usmjerili krijumčari ljudima koji su svoje “klijente”, ako prijeđu granicu, čekali na jednom od odmorišta autoceste A3. Put bi nastavljali prema Zagrebu i Sloveniji.

Zabilježeno je i više desetaka pokušaja prelaska granice vlakom, i to većinom teretnim. Imigranti bi u Šidu na željezničkom kolodvoru obili vrata teretnog vlaka i jednostavno legli na teret koji prevozi.

U borbu s krijumčarima ljudima aktivno su se uključili i MUP te državno odvjetništvo. U posljednja su tri mjeseca razbijene tri takve skupine, a zanimljiva je činjenica da je u svakoj bilo po nekoliko državljana Hrvatske i Srbije. Na Županijskom sudu u Osijeku u tijeku je suđenje jednoj skupini krijumčara ljudi, a riječ je o slučaju od prije tri godine. Uhićeno je i nekoliko prevoditelja koji su komunicirali s imigrantima. U godinu dana koliko su švercali imigrante, prema podacima Uskoka, zaradili su gotovo 300 tisuća eura.

Unatoč brojnim uhićenjima, krijumčarenje ljudi nastavit će se i dalje. Razlog je jednostavan, ove kriminalce ne zanima očaj imigranata, nego samo krvavi profit.

Milan BUGARIĆ
Zaobilaze Hrvatsku

Rijeka imigranata za sada zaobilazi Hrvatsku. Europska ruta koja kreće iz Grčke i Makedonije, prolazi kroz Srbiju i ide prema Mađarskoj. Sreća po Hrvatsku je činjenica da još uvijek nije u “Schengenu”, pa bi imigranti, ako se odluče za Hrvatsku, morali proći još jednu dobro čuvanu granicu, onu sa Slovenijom. Ipak, manji broj imigranata, većinom Sirijaca i Afganistanaca, stupaju u kontakt s krijumčarima koji ih ipak upućuju na hrvatsko-srpsku granicu. Naravno, za novac.

MEĐU MRTVIM IMIGRANTIMA I ČETVERO DJECE

Austrijska policija objavila je kako je u napuštenom kamionu na autocesti s preminulim migrantima, bilo više od 70 žrtava, a među njima je i četvero djece. Policija pretpostavlja da je riječ o sirijskim migrantima, a načelnik policije pokrajine Gradišće Peter Doskozil rekao je kako su tri osobe u pritvoru u Mađarskoj. Sumnja se da iza ove tragedije stoji bugarsko-mađarsko krijumčarska skupina. “Jedan od trojice uhićenih je Bugarin libanonskog podrijetla, navodno vlasnik kamiona. Ostala dvojica, Bugarin i muškarac s mađarskim dokumentima, gotovo sigurno su vozači kamiona”, rekao je Doskozil. “Ova nas je vijest apsolutno šokirala. Krizu moramo rješavati u europskome duhu, a to znači solidarno i zajednički pronalaziti rješenja”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na skupu u Beču.

Možda ste propustili...

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama