Novosti
CIJENE GORIVA

Od utorka benzin će biti jeftiniji 45, a dizel 30 lipa
Objavljeno 29. kolovoza, 2015.

Vezani članci

PAD CIJENE NAFTE I DOLARA DONIO DOBRE VIJESTI

Litra benzina 9,36 kuna, najjeftinija je od veljače

Prema izračunu Ministarstva gospodarstva objavljenom u petak, cijene motornih goriva od utorka mogle bi znatno pasti i to oko 45 lipa po litri za benzine i 30-ak lipa po litri za dizelska goriva.

“Podsjećamo da je jedino službeno mjesto s točnim cijenama motornih goriva svih benzinskih postaja u Hrvatskoj portal i aplikacija o cijenama goriva Ministarstva gospodarstva www.min-go.hr. Naime, početkom godine Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je portal i aplikaciju o cijenama motornih goriva, koja je dostupna za sve operativne sustave mobilnih uređaja, a dostupna je osim na hrvatskom i na engleskom jeziku”, podsjećaju iz Ministarstva. Navode kako su portal i aplikacija jedino mjesto gdje zakonski trgovci motornim gorivom moraju objavljivati točne cijene, a Ministarstvo gospodarstva ih je pokrenulo zbog dodatne zaštite potrošača i razvoja tržišnog natjecanja.

Portal i aplikacija prepoznaju geolokaciju i daju točnu informaciju o cijenama goriva, udaljenosti od korisnika, kao i informacije o uslugama koje su korisne za vozače. Svi prijavljeni korisnici mogu na mail dobivati informacije gdje su najjeftinije cijene goriva i izravno s aplikacije prijaviti sve uočene nepravilnosti u cijenama motornih goriva. Aplikacija i portal su besplatni za korisnike svih vrsta mobilnih uređaja i operativnih sustava.(I.M.)

ZBOG NIGERIJE POSKUPJELA SIROVA NAFTA

Cijene sirove nafte u četvrtak su ipak rasle, i to za više od 10 posto, što je od prosinca 2008. najveći skok. Potaknuli su ga rast svjetskih burzovnih indeksa i Royal Dutch Shell koji je zbog problema zatvorio dva najveća nigerijska naftovoda i prekinuo isporuku. Međunarodni benchmark brent narastao je 10,2 % i završio dan na 47.56 dolara, najviše u šest godina. Cijena američkog benchmarka West Texas Intermediate skočila je 10,3 posto, na 3.96 po barelu i završila na 42.56 dolara. Nigerija proizvodi više od 2 % svjetske nafte i kronično pati od kvarova naftovoda, sabotaža i krađe. Kompanija Shell Petroleum Development Company objavila je da popravlja kvar na naftovodu preko Nigera i uklanja “mjesta krađe” na drugom. Ulagači očekuju da će cijena biti nestabilna dok takva budu tržišta kapitala i dok Kinezi ne predstave zadovoljavajući plan oporavka gospodarstva.(I.B.)