Regija
LJETNA ŠKOLA CRVENOG KRIŽA

160 mladih u Orahovici
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.

ORAHOVICA - U Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u tijeku je 12. Ljetna škola mladih Crvenog križa. Ove godine školu pohađaju 163 sudionika iz Bosne i Hercegovine (Tuzla), Vojvodine (Sombor, Novi Sad), Mađarske i cijele Hrvatske. Ljetna škola obuhvaća nekoliko radionica s glavnim temama aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa, ali isto i drugih potrebnih za život mladih. U Ljetnoj školi dio posla obavlja i glavni koordinator za mlade i volontere Hrvatskog Crvenog križa Josip Vuletić.

- U Ljetnoj školi sam prvi put i ovo je iznad mojih očekivanja. Kroz volontiranje i općenito kroz rad i aktivnosti koje provodi Crveni križ izgrađuju pojedince kao osobe i povezuju različite zajednice i na taj način pridonose i svojoj lokalnoj zajednici i društvima općenito. To se upravo radi u ovoj školi koja je sjajan primjer rada i cilja Hrvatskog Crvenog križa i mogu reći da sam presretan kada ovo sve vidim, odnosno koliko mladi uživaju u svakom provedenom trenutku u Ljetnoj školi – rekao je Vuletić. Najzanimljivije je čuti što misle sami sudionici, mladi iz nekoliko zemalja.

Emina Bakić(18) u Ljetnu školu došla je iz Tuzle.

- Volonter sam Crvenog križa Tuzle 4 godine. Ovdje sam prvi put i mogu reći da su moji dojmovi znatno veći od očekivanja kada sam dolazila ovamo. Prije svega dobila sam veliko znanje, veliko iskustvo i puno prijatelja. Imat ću itekako što prenijeti svojim kolegama u organizaciji u Tuzli. Oduševljena sam Orahovicom i kompleksom Centra i nisam uistinu očekivala da ćemo imati ovakav luksuz. Ono što je najvažnije je da ovdje ne postoje barijere i granice, svi smo jedno i to je predivno – rekla je Emina.

Aleksandra Minić (16) došla je iz Sombora.

- Orahovica ima predivna šetališta i jezero. Ovaj kompleks je predivan, uživamo u Ljetnoj školi i mogu već sada pozvati sve svoje kolege da idućih godina obvezno dođu. U Crvenom križu sam četvrtu godinu i dobila sam priliku doći ovdje u Ljetnu školu koja je na mene ostavila poseban dojam. Jedno veliko iskustvo i znanje koju će zasigurno prenijeti svojima u društvu – rekla je Aleksandra.

Marija Grubišić domaća je sudionica iz Orahovice i treći je put u Ljetnoj školi.

- Svake godine sve više učiš, sve više se gradiš i kroz radionice i od ljudi koje upoznaješ. Ovu školu treba doživjeti i osjetiti, ne znam kako bih ju zapravo nazvala, možda dobrim duhom Crvenog križa jer to je sve tako sjajno uklopljeno od strane organizatora, predavača, voditelja radionica do sudionika. Ovdje naučeno može se upotrijebiti svuda, od svakodnevnog života do rada u Crvenom križu. Ako smo imalo entuzijastični kao društvo u Orahovici, onda pozivam sve da dođu raditi u Gradsko društvo u Orahovici, a mlade pozivam da dođu u Ljetnu školu i osjete njenu čar – zaključila je Marija.

V.Grgurić

MIMOHOD SA SVIJEĆAMA

Na završnoj svečanosti koja će se održati u ponedjeljak, uz prezentacije rada svih pojedinih programa, bit će javno predstavljen i Apel za poštovanje humanih načela u odnosima među ljudima, svim sukobima i ratnim situacijama. Nakon završne svečanosti svi sudionici škole uputit će se na svečani mimohod sa svijećama orahovačkim ulicama. Na taj način odat će se počast svim ljudima stradalim zbog nepoštovanja ljudskih prava te će se poslati snažna poruka koju su mladi kroz Apel odaslali.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike