Regija
NOVI PROJEKT U SURADNJI S FONDOM ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Centar za kulturu Belog Manastira će manje plaćati plin i električnu energiju
Objavljeno 29. kolovoza, 2015.

BELI MANASTIR - Ako sve pođe prema planu, Centar za kulturu Belog Manastira već ove zime trebao bi dobiti fotonaponsku elektranu za proizvodnju električne energije i termodinamički sustav dizalice topline. Projekt je to vrijedan nešto manje od 500.000 kuna, koji će s 80 posto financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će 20 posto biti izdvojeno iz gradskog proračuna.

- Troškovi za grijanje, odnosno plin, koji koristi Centar za kulturu, zajedno s ostalim korisnicima prostora, Gradskom knjižnicom i čitaonicom te Glazbenom školom, približno su 120.000 kuna godišnje. Nakon realizacije ovog projekta, troškovi će biti smanjeni za najmanje 40 posto - kaže Marko Bogatić, dogradonačelnik Belog Manastira, naglašavajući kako je projekt odobren, te kako će ovih dana biti raspisana javna nabava. ''Točka na i'', nastavlja, u slučaju da ne bude žalbi, trebala bi biti stavljena do kraja ove godine. Naglašava kako će, osim uštede za plaćanje plina, biti smanjeni i troškovi električne energije.

- Tijekom ljeta, primjerice, cijeli će se objekt, dijelom, služiti i energijom proizvedenoj u vlastitoj fotonaponskoj elektrani - objašnjava Bogatić, dodajući kako je riječ o dva odvojena sustava, koji će biti integrirani u sustav grijanja. Spomenuti projekt samo je ''kap u moru'' do sada realiziranih gradskih projekata u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Samo u ovoj i prošloj godini njihova vrijednost je nekoliko milijuna kuna.

- Za proširenje stope odlagališta otpada uloženo je tri milijuna kuna, nabavljen je kamion vrijedan 1,5 milijuna kuna, te sjeckalica za drvo i otpad vrijedna 270.000 kuna - nabraja samo posljednje realizirane projekte, podsjećajući i na kante za sortirano odlaganje otpada, edukativne kontejnere koje će podijeliti osnovnim školama i vrtićima na području grada, te programe vezane uz povećanje mjera energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama. Isto tako, ne treba zaboraviti ni na sufinanciranje projekta sanacije zgrade belomanastirskog GD Crvenog križa, vrijednog 545.076 kuna, od čega Fond sudjeluje s približno 424.000 kuna (radovi su počeli nedavno), te sanacije Doma zdravlja, školskih zgrada...

- Suradnja s Fondom je na visokoj razini. Gotovo svi projekti prolaze, dakako ako nisu megalomanski, pa se zna dogoditi da se od nekih mora odustati zbog nedostatka proračunskog novaca potrebnog za sufinanciranje - podvlači Bogatić.

Ivica GETTO
Kroz Centar godišnje prođe više tisuća ljudi

Projektom pred realizacijom zadovoljan je Edo Jurić, ravnatelj Centra za kulturu grada Belog Manastira. ''Sigurno je da će biti ostvarena velika ušteda, kako za plaćanje plina tako i za plaćanje električne energije'', kaže Jurić. Inače, kroz sve tamošnje prostore (knjižnica, Glazbena škola, kinodvorana), osim tridesetak zaposlenih, godišnje prođe nekoliko tisuća ljudi - polaznika Glazbene škole, članova Gradske knjižnice i čitaonice, te posjetitelja raznih događaja u (su)organizaciji Centra za kulturu.

Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike