Regija
PREKOSAVSKA RAFINERIJA INTENZIVNO RADI

Stanovnici Broda guše se u smradu
pokvarenih jaja, sumpora, benzena...
Objavljeno 29. kolovoza, 2015.
Razlog je emisije štetnih plinova to što se prerađuje neadekvatna, sumporom obogaćena, nafta

SLAVONSKI BROD - Bosanskobrodska rafinerija nafte intenzivno radi unatoč najavi stručnjaka da će cijena nafte padati te da bi trgovanje naftom po cijeni od 40 dolara neke zemlje moglo gurnuti u siromaštvo. A kvaliteta zraka mjerena na slavonskobrodskim mjernim postajama i dalje upozorava na visoku koncentraciju sumporovodika, zbog kojega građani osjete neugodan miris po pokvarenim jajima i puno dalje od središta grada, visoke su vrijednosti sumpor-dioksida, benzena, lebdećih čestica..., na što svakodnevno, u ime Građanske inicijative, upozorava najgorljiviji zagovornik traženja što bržih i boljih rješenja, Peter Tot Đerđ.

Razlog emisije štetnih plinova Tot Đerđ vidi u preradi neadekvatne, sumporom obogaćene, nafte te u rekonstrukciji rafinerijskih postrojenja, koja je nakon oštećenja rafinerije u Domovinskom ratu „ne baš najbolje“ izvedena. Podsjeća da je Rafinerija nafte Brod osnovana prije 123 godine, a proizvodnju sirove nafte počela je davne 1927. godine, kada se proizvodilo više od četiri milijuna tona nafte godišnje. Zbog ratnih djelovanja bila je izvan pogona od 1992. do 2008. godine, kada je ruska tvrtka Zarubezhneft postala njezin većinski vlasnik.

- Kako nam je poznato, rafinerija je sastavljena, “sklopljena”, od komponenti iz raznih ruskih rafinerija, a u studenom 2008. počela je rad s proizvodnim kapacitetom od 1,2 milijuna tona naftnih derivata godišnje - kaže Tot Đerđ. Rezultat rada neosuvremenjenih pogona i nekvalitetnog proizvoda vrlo su brzo osjetili Brođani, koji već osam godina muku muče sa smradom, ali i strahom od težih posljedica na zdravlje, posebice djece i starijih osoba, koje se još ne mogu prepoznati.

Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije izradio je za razdoblje 2005. - 2008. godine zabilježbu o kvaliteti zraka i njegovu utjecaju na zdravlje građana, iz koje se može iščitati da je kvaliteta zraka prije ponovne proizvodnje u rafineriji bila neusporedivo bolja od one koju građani obaju gradova imaju danas.

- Slijedili su česti usmeni i pismeni prigovori, mnogobrojni sastanci, okrugli stolovi i konferencije za novibnare o temi onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, dogovori s protekla četiri ministra zaštite okoliša Vlade RH, posjeti ministara Slavonskom Brodu, pa brojna nerealizirana obećanja iz Ministarstva, poput nove mjerne postaje, koja je kasnila dvije godine, ili „Vlada razmatra tužbu BiH“. Nisu izostali ni prosvjedi Brođana, formiranje raznih radnih grupa, sastanaka ministra zaštite okoliša RH s predstavnicima Vlade RS i BiH, vlasnicima rafinerije, a na kraju i s predstavnicima vlade Rusije - kaže Tot.

No do danas nema velikih pomaka, premda su se Slavonci razveselili informaciji o povlačenju Rusa iz Rafinerije Brod potkraj prošle godine. Prema nekim izvorima, Rusi se povlače zbog neisplativosti poslovanja, koje ni blizu nije onakvo kakvo su pri službenim susretima s hrvatskom stranom prikazivali njezini vlasnici.

Marija RADOŠEVIĆ
RUSI USKORO ODLAZE?

Prema napisima više glasila RS, osam godina nakon što su Rusi kupili Rafineriju Brod, rezultati poslovanja sve su lošiji, a zbog nedostatka tržišta (koje je prijeratna rafinerija imala na prostoru cijele biše države), navodni dugovi prerasli su pola milijarde konvertibilnih maraka, što bi, prema nekima, moglo biti presudno za njihov odlazak. Prema mišljenju Brođana sa slavonske strane, to bi, čini se, bilo najbolje rješenje problema s emisijom štetnih plinova, iako Brođani s druge strane Save zasigurno navijaju da se proizvodnja nastavi, jer je to za više od tisuću zaposlenih jedini izvor prihoda.

Najčitanije iz rubrike