Magazin
PRIČA O PRIJATELJSTVU

Miroslav Jelačić: O
uspješnoj osječkoj generaciji
Tehničke škole “Nikola Tesla”
Objavljeno 29. kolovoza, 2015.

U državi koja je pretrpjela ratne strahote, razdvajanja obitelji i prijatelja od školskih klupa, priča o jednoj osječkoj generaciji potvrđuje kako se prve ljubavi i prijateljstva pamte do kraja života.

Jednu takvu, o neraskidivom prijateljstvu, ispričao nam je nakon proslave pedeset godina mature u srednjoj Tehničkoj školi “Nikola Tesla” mr.sc. Miroslav Jelačić, dipl. ing., nekada učenik strojarskog razreda IV SA, generacije 1961.-1965.

Nedavno su pred školu došli kao prava gospoda, ipak s vidljivim tragovima godina koje su natovarili na sebe tijekom uspješnih karijera, na koje je, s vidljivim žarom, Jelačić htio podsjetiti, kao što je podsjetio i na dan kada su se prvi put vidjeli ispred škole u kojoj su stvorili temelje za daljnju naobrazbu i život.

S KRUMPIRA U ŠKOLSKE KLUPE

- Došli smo pred školu. Neki su došli u kratkim hlačama, a još do jučer smo kopali i pekli krumpire i krali voće od susjeda. Stigli su i učitelji i odveli nas u školu. Za samo nekoliko dana upoznali smo se: Čaplja, Čingić, Faboš, Feliks, Cigo, Čečo, Zuba, Brko, Cogi, Dundo, Đambo, Ferenc, Beli... - počinje Jelačić svoju priču.

- Preplašili smo se brzinom učitelja, ali smo i brzo počeli učiti. Osim povijesti, zemljopisa, hrvatskog jezika, došli su i neki nepoznati predmeti. I tako, iz godine u godinu, do četvrte, učitelje više nismo tako zvali, nego su bili profesori i inženjeri. Nekih smo se bojali. Posebno onog po imenu Srdić, popularno Srđo, s predmetima Motori i Parni strojevi. On je studirao u Beču i kad je prolazio pokraj kipova poznatih ljudi, uvijek bi usput skinuo šešir. Osim struke naučio nas je životu. “Što je najvrjednije u svijetu?” bilo je njegovo pitanje. Jedan od nas je odgovorio - kompjutor! Samo nas je ismijao i rekao: “Stradivari star 300 godina!” Shvatili smo. Mogao bih pričati satima koliko smo imali izvanrednih profesora. I danas još “čujemo” profesoricu hrvatskoga jezika. U drugom razredu, nakon njezine velike borbe s nama, većina nas je kupila godišnje pretplate za HNK Osijek. Vrijedilo je - prisjeća se Jelačić.

Jelačić dodaje da su uvijek imali dobre razrednike. Jedan od njih, Salaić, naučio ih je nešto što je u ono vrijeme bilo nezamislivo. “Dečki”, kazao je, “razmislite je li moguće osnovati vlastitu privatnu firmu.”

SADAMOVA SKLONIŠTA

- Nekoliko godina poslije on je osnovao tri jake privatne firme. Tek nakon 20 godina i neki od nas su također osnovali dobre privatne firme. Ipak, došao je kraj srednje škole. Bilo nam je žao, ali krenuli smo dalje. Neki su otišli na fakultete, neki u Njemačku. Radili smo u velikim i malim poduzećima diljem Hrvatske. Od 1965. do 2015. godine isti oni koji su bili upisani u prve razrede škole - Čaplja, Čečo i drugi sa sličnim nadimcima (i danas ih tako zovemo), u prvih desetak godina nastavilo je učenje i specijalizaciju. Postali smo tehničari, desetak inženjera, dva doktora znanosti, jedan magistar, specijalizacije u Italiji i Njemačkoj, dobili Fulbrightovu stipendiju i konačno se zaposlili u najznačajnim firmama: Jugoturbina (Karlovac) - Ekološki institut, Nikola Tesla (Zagreb), Tvornica telefonskih centrala, Končar (Samobor, Zagreb), Tvornica malih kućanskih aparata, Alati i strojevi, Institut, Ferimport d.d. Zagreb... Plasmanom uvozne i domaće opreme došlo je do brojnih suradnji, i to vrlo uspješnih, među firmama gdje smo radili, na primjer, Standard, OLT itd. Radili smo u ITAS-u Kočevje (Slovenija), OLT-u Osijek (nekada 4000 zaposlenih), izrađivali vojne objekte u Kuvajtu, Iraku, Jugoslaviji, radili čelične kade - 220.000 godišnje, za tržište u Jugoslaviji, Saudijskoj Arabiji, Egiptu itd. Proizvodili smo poljoprivredne strojeve, čelične konstrukcije za klaonice, hladnjače, vodotornjeve u Jugoslaviji i Rusiji, preko Sibira do Vladivostoka. Posebno je bilo interesantno graditi podzemna skladišta za avionske piste (najveći objekti bili su serija vrata od 90 tona!), Sadamove podzemne utvrde u Bagdadu. U vrijeme rata Amerikanci su za te lokacije saznali, ali ih nikakve bombe nisu uspjele uništiti. Iste takve čelične pregrade i danas postoje u nekim balkanskim državama.

LJUBIČASTE KADE

- Čelične kade bile su hit za Arape, a posebno one u tamnoljubičastoj boji. Ja sam radio i u Vodovodu Osijek - prisjeća se Jelačić te dodaje i kako su neki od kolega završili u čepinskoj uljari, u osječkom Standardu, gdje je s razvojem naših stručnjaka došlo do kooperacije s Hondom u proizvodnji motokultivatora.

- Zapošljavali su se kolege i u Kombinatu Belišće, firmi koja od male tvornice papira postiže ogromnu ekspanziju u razdoblju od 1972. do 1983., u četiri etape, i u tom razdoblju zapošljava 5000 radnika. Tragove su dečki iz naše generacije ostavili u Tvornici strojeva Belišće, Žitu, Kombinatu Borovo - Institut za istraživanje i razvoj (uređaji za kontrolu proizvodnje u gumarstvu i obućarstvu), privatnim firmama poput Interplana Karlovac, gdje su gradili uređaje za pročišćavanje otpadnih voda (osim u Hrvatskoj i u Mozambiku, Sudanu, Crnoj Gori...) i izrađivali studije o utjecaju na okoliš i slične investicijske projekate. Radili su i u drugim privatnim firmama: Metalis Bizovac, C/mont Zagreb, predavali u srednjim školama - Industrijska škola u Zagrebu i Građevinskom školskom centru Osijek, u Zavodu za unapređivanja sigurnosti, Inspekt-ING Educi... - nabraja Jelačić.

Jelačić se prisjeća i kakvi su mangupi bili, pa su ponekad nešto i prošvercali, a znali su i školske klupe iskoristiti ne samo za knjige nego i da na njima zakartaju belu. “Bili smo jako dobri prijatelji, a jedini oštri sukobi bili su samo u belotu. Svih ovih smo se pedeset godina susretali, bilo u Osijeku bilo drugdje u Hrvatskoj ili u inozemstvu - od Njemačke do Rusije i Finske. Odsad će proslave mature biti svake dvije godine, za razliku od dosad, svakih pet”, zaključio je svoju priču Jelačić.

Darko PEJIĆ
GENERACIJA 1961.-1965.

Josip Bordi (Zavod za unapređivanja sigurnosti, Građevinski školski centar, ŽITO d.o.o., Inspekt-ing d.o.o., Inspekt-Ing-Eduka), Dragomir Brkanić (Naftagas - rafinerija Novi Sad), Siniša Bučkalović (Kombinat Borovo, Vodovod Osijek, Francuska organizacija Ekvilibre), Josip Cesar (Standard Osijek), Danko Fuštin (Nikola Tesla Zagreb, Končar Samobor, Končar Zagreb, Monting Zagreb, Industrijska stručna škola Zagreb), Miroslav Jelačić (OLT Osijek, Vodovod Osijek), Gabrijel Kiš (OLT, Standard Osijek), Miodrag Korica (Ferimport Zagreb, Elektropromet Zagreb), Mirko Maljković (ITAS Kočevje, OLT Osijek, Metalis Bizovac, C/mont Zagreb), Branko Rajer (Jugoturbina Karlovac, Končar - Institut Zagreb, Interplan Karlovac), Ivan Šimić (Kombinat Belišće), Dragan Šrepfler (Tvornica strojeva Belišće, Krupp i Tysen Njemačka, sjedište u Belišću), Nikola Vrban (Auto dijelovi Bjelovar, Saponia Osijek, Uljara Čepin), Slavko Zakanj (Tvornica strojeva i Kombinat Belišće, Metalac Bizovac), Antun Žužak (PIK Đakovština Đakovo, Rad Đakovo); razrednik Ivan Salaić (Tehnička škola “Nikola Tesla” Osijek, osnovao tri velike privatne firme: Irena - modna konfekcija od ostataka, Koperje - sirovine vune i perja, SAAN - proizvodnja od perja) i direktor škole Stjepan Lončar (Tehnička škola “Nikola Tesla” Osijek, naknadno vodio gradnju Elektrometalskog školskog centra)

MATURIRALI PA KUMOVALI

- Uz poslovne karijere učvrstili smo i stalna prijateljstva. Proteklih godina dogodile su se i brojne suradnje, kako u osječkim poduzećim tako i diljem Hrvatske. Sudjelovali smo na kongresima i specijalizacijama, kao i u izradama i objavama stručnih i znanstvenih radova. Neki su sudjelovali u ratu, kako u direktnim borbama tako u obrani Osijeka i osječkih firmi. Sjećam se kako su neki ostvarili i druge svoje privatne snove. Naime, još kao srednjoškolac jedan od nas je želio imati petero djece i danas on doista ima petero djece. Bavili smo se i sportom. Jedan je osvojio obilazak 150 planinskih vrhova u Hrvatskoj, jedan je dobio više jubilarnih priznanja Hrvatskog Crvenog križa... Mnogi od nas su kumovali jedan drugom na vjenčanjima, krštenjima djece itd. - kaže Jelačić.

Posebno je bilo zanimljivo graditi podzemna skladišta za avionske piste (serija vrata od 90 tona!), Sadamove podzemne utvrde u Bagdadu...

Neki od nas su otišli na fakultete, neki u Njemačku. Radili smo u velikim i malim poduzećima u Osijeku i diljem Hrvatske...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike