Novosti
LETOVI IZ OSIJEKA

Agencija: Sea Air nema ovlasti za prijevoz putnika
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.
Sea Air je na tim poslovima angažirao tvrtke koje imaju sve potrebne ovlasti

Vezani članci

SEA AIR LETOVI ZA NJEMAČKU KRENULI, NAJAVLJENO I NOVO ODREDIŠTE

Od 31. kolovoza svaki dan avion za Mostar

Tvrtka Sea Air ne posjeduje svjedodžbu zračnog prijevoznika ni operativnu licenciju i kao takva nije ovlaštena obavljati komercijalni zračni prijevoz putnika i tereta.

Priopćeno je to u četvrtak iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Ta je agencija tijelo nadležno za civilni zračni promet u Hrvatskoj prema Zakonu o zračnom prometu. Reagirali su, naime, na informacije objavljene u medijima u kojima se o toj tvrtki izvještavalo titulirajući je zračnim prijevoznikom.

No, tvrtka Sea Air, koja i sama za sebe kaže da je aviokompanija, nije ni u kakvom prekršaju i nema prepreka da se nastave najavljeni letovi prema Njemačkoj, pa i započne linija iz Osijeka prema Mostaru. Sea Air je na tim poslovima angažirao tvrtke koje imaju sve potrebne ovlasti. Na relaciji za Frankfurt to je, primjerice, malteška kompanija Maleth-Aero, a to nije ništa neuobičajeno u svijetu avioprijevozničkog poslovanja.

Kako se na raspoložive telefonske brojeve u Hrvatskoj jučer nisu javljali ni Nando Kos, direktor, ni Ivana Maksimov, glasnogovornica Sea Aira, to nam je potvrdio Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek.

- U svakom slučaju, mi kao zračna luka imamo sve potrebne dozvole i nema prepreka da se letovi nastave prema najavljenom rasporedu - kaže Marinić.

No čini se kako nema kraja tog trnovitog puta uspostave stalnih linija iz Osijeka prema njemačkim destinacijama Frankfurt, Stuttgart i Muenchen, s tim što bi osječka zračna luka postala bazna luka. Pregovori o tome počeli su u jesen 2014. godine, prvi redoviti let najavljen je za svibanj ove godine. Slijedilo je potom pet odgađanja, a tek sada, potkraj kolovoza, realiziran je prvi let. I to za sada samo prema Frankfurtu. Unatoč svemu tome, postati baznom lukom bio je i prioritet osječke zračne luke i to je razlog što su u početku tolerirali pogreške Sea Aira, bez obzira na to što su takvi postupci nanijeli štetu ugledu osječke zračne luke. Nakon prvog leta iz Sea Aira su priopćili kako ne odustaju od misije da povežu ovu regiju zračnim prometom s najvažnijim europskim destinacijama te učine Osijek atraktivnim zračnim čvorištem.

Dario KUŠTRO
NISU PODNIJELI ZAHTJEV

“Slijedom navedenog, objave u kojima se tvrtka Sea Air predstavlja kao aviokompanija, niskobudžetni avioprijevoznik i slično ne odgovaraju istini. Tvrtka Sea Air do danas nije podnijela zahtjev za ishođenje svjedodžbe zračnog prijevoznika”, priopćeno je iz Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Možda ste propustili...