Osijek
RAZLIČITE VIROZE I GNOJNE ANGINE “POKOSILE” SVE GENERACIJE

Varljivo vrijeme napunilo ordinacije
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.

I prije no što je počela škola, odnosno nova vrtićka godina, kad se očekivano pune ambulante obiteljske medicine i pedijatrije, ordinacije osječkih liječnika ovih su dana, možemo slikovito reći, pod pravom opsadom. Potvrdila nam je to i dr. med. Nataša Stanišić, liječnica obiteljske medicine u Domu zdravlja, koja kaže da se pacijenti javljaju s tegobama u različitim kombinacijama, a sve to prouzročeno promjenama temperature zraka odnosno općenito varljivim vremenom.

- Pacijenti nam se javljaju zbog proljeva, povraćanja, povišene temperature, ali i zbog različitih varijacija, primjerice, povraćanja i temperature, odnosno tegoba sa želucem i stolicom bez povišene temperature. Dosta je i gnojnih angina - kaže dr. Stanišić, objašnjavajući da se, primjerice, u slučaju angina pacijenti liječe penicilinom, a u slučajevima dehidracije zbog viroza uobičajena je preporuka liječenje dijetom, ali i infuzijskom terapijom te obvezno mirovanje.

Iako nitko ne može utjecati na vrijeme i njegove mijene, dr. Stanišić savjetuje uzimanje dosta voća i povrća, odnosno vitamina, te posebice dovoljno tekućine. Neki se pacijenti, kaže, ne odijevaju u skladu s temperaturom, posebice jutarnjom, što također nije preporučljivo, ili se previše “zabundaju”.

- Inače, dodatno povećan broj pacijenata očekujemo početkom školske godine, kad su djeca u skupinama. Uz varljivo vrijeme i zajednički boravak u prostorijama viroze su neizbježne - kaže dr. Stanišić. M. Mihelić

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike