Osijek
ADIO, AMIGO: POČAST VELIKOM KANTAUTORU

Izlog Nove uređen u sjećanje na Arsena
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.
Gotovo sve izloženo osobni su Arsenovi darovi dugogodišnjem prijatelju, osječkom novinaru Darku Kovačeviću

Na inicijativu vlasnika osječke knjižare Nova, Ivice Vuletića, izlog te knjižare na središnjem osječkom trgu uređen je neposredno nakon objave smrti najvećeg hrvatskog kantautora Arsena Dedića, kao hommage i sjećanje na pjesnika, kompozitora, glazbenika, koji je rado i često nastupao u Osijeku i Slavoniji.

Osim toga, Arsen je kao kompozitor sudjelovao u brojnim predstavama u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek i Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Uz posljednji pozdrav “Adio, amigo...”, izložene su gotovo sve izdane LP i singl ploče, svi snimljeni CD-i te zbirke pjesama od legendarne Brod u boci (tiskane u osam izdanja), do Padove, Zabranjene knjige, Kina Slobode, Brzim preko Bosne...

Među raritetima su tri LP ploče s festivala Zvuci Panonije, koji je kao završna manifestacija Festivala tamburaške glazbe održavan u Osijeku. Na pločama iz 1974., 1981. i 1983. godine Arsenove su pjesme u izvođenju Bojana Kodriča, Ksenije Erker i Rade Šerbedžije. Kompoziciju Panonske trešnje i danas na svojim koncertima Šerbedžija redovito izvodi ne zaboravivši napomenuti kako ga je te godine Arsen, kao “poslušnog vojnika”, poslao u Osijek da osvoji drugo mjesto prema glasovanju publike u dvorani Zrinjevac. Rade na nastupima ni danas ne zaboravlja napomenuti i pisca teksta, osječkog pjesnika Duška Maričića. Među posebnostima je i singl ploča s pjesmom koja je obilježila život i rad i Dedića i Šerbedžije “Ne daj se Ines”, koja je bila na B strani Altine ploče. Dakle, nitko tada nije očekivao vječnu mladost te pjesme, uz koju su se mnoge generacije zaljubljivale. Na A strani je zaboravljena Radina recitacija pjesme “Noću”.

Gotovo sve izloženo osobni su i posebno potpisani Arsenovi darovi dugogodišnjem prijatelju, osječkom novinaru Darku Kovačeviću koji je, uz nekadašnjeg glazbenog urednika Radija Osijek Zvonka Penovića, bio Arsenov domaćin na svim nastupima u posljednih tridesetak godina istočno od Zagreba. Tako se na prvim stranicama knjiga uz Arsenov autoportret nalaze i razne duhovitosti i dosjetke, kojih Arsenu nije nedostajalo, a svaku je knjigu, ploču ili CD oplemenio crtežom, tekstom i prepoznatljivim potpisom. Izlog je s velikim zadovoljstvom uredila povjesničarka umjetnosti, dr. Jasminka Najcer-Sabljak, viša kustosica Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Nakon posljednjeg nastupa u Osijeku 2. srpnja 2011. pred pedesetak ljubitelja njegove glazbe i izvođenja u osječkom Klubu Oxygene, Arsen je uz srdačni pozdrav rukom na silasku s pozornice poručio “Više me nećete vidjeti”, respektirajući svoju bolest i godine, osjećajući svoj odlazak.

Posljednji pozdrav Arsenu Osječani mogu uputiti kratkim zastajanjem pred izlogom knjižare Nova.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike