Osijek
OSIJEK U KONKURENCIJI ZA SREDSTVA EU-a

Kreira se urbana aglomeracija
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.
Do tih će sredstava samo četiri od ukupno sedam prijavljenih gradova, zato treba pripremiti valjanu strategiju

Grad Osijek u još je jednoj konkurenciji za privlačenje sredstava europskih fondova. Uz Zagreb, Split, Rijeku, Slavonski Brod, Zadar i Pulu, dakle gradove s više od 50 tisuća stanovnika, natječe se za sredstva namijenjena održivom urbanom razvoju u najvećim urbanim centrima preko integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), za što je osigurano 345 milijuna eura.

- No do tih će sredstava samo četiri od ukupno sedam prijavljenih gradova, pa zato treba pripremiti valjanu strategiju - pojašnjava Denis Ambruš, osječki dogradonačelnik.

Prvi je korak bio definiranje obuhvata urbanog područja, a to su Grad Valpovo, općine Antunovac, Bilje, Bizovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Petrijevci, Vladislavci i Vuka, Čeminac, Darda, Koška, Punitovci, Šodolovci i Tordinci. S njima je polovinom srpnja održan prvi radni sastanak.

Jučer je pak u osječkoj gradskoj upravi održan drugi radni sastanak kojemu su nazočili predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Oni su, naime, izradili Nacrt metodoloških smjernica za izradu Strategije razvoja urbane aglomeracije.

- Strategijom ćemo obuhvatiti integrirane mjere za suočavanje s ekonomskim, okolišnim, klimatskim, demografskim i socijalnim izazovima, sve u skladu s metodologijom propisanom od ovog resornog ministarstva - rekao je Ambruš. D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike