Kultura
U IČIĆIMA SVEČANO OTVOREN 13. LIBURNIA FILM FESTIVAL

“Razred” razgalio lučicu
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.

IČIĆI – U ičićanskoj lučici prepunoj ljudi i emocija svečano je otvoren 13. Liburnia Film Festival. Otvorio ga je “Razred” autorice Vesne Ćudić koja je godinama pratila skupinu romskih srednjoškolki suočenih s klasičnom dilemom - udati se ili nastaviti školovanje. Druga je odluka prevagnula kod Jovane i Vedrane u čemu ih je podupirao Jovica, a protagonisti su se te večeri obratili LFF-ovoj publici koja ih je pozdravila dugim pljeskom.

Projekciji Razreda prethodilo je svečano otvorenje festivala. Čast da ga proglasi otvorenim pripala je Marini Gašparić, zamjenici gradonačelnika grada Opatije, a podršku LFF-u izrazio je i Nikola Jović, viši savjetnik za ustanove kulture i razvojne programe Primorsko-goranske županije. Obje institucije godinama podupiru LFF.

U konkurenciji za glavnu nagradu, a za nju se natječe četrnaest filmova koji će se moći pogledati do petka, nalazi se i Riba ribi grize rep koji je osobno najavio redatelj Neven Hitrec. Publika je upoznala i Bojana iz pulskog kvarta Veruda, središnjeg lika dokumentarca nagrađivanog redatelja Igora Brezinovića Veruda – film o Bojanu. Prvu večer zatvorila je hrvatska premijera filma Mitch – dnevnik jednog shizofreničara autora Damira Čučića i Mišela Skorića.

Glazbeni biljeg večeri svečanog otvorenja dali su Mr. Lee & Ivanesky, odnosno Ivanka Mazurkijević (autorica, vokal), Damir Martinović Mrle (autor, bas gitara, elektronika i zvučne manipulacije), Vlado Simčić Vava (gitara), Dražen Baljak (gitara), Ivan Bojčić Bin (bubnjevi), Ivan Valušek (sitar) i gost Boris Štok (vokal).

Od utorka u Opatiji traje radionica “Prvi put snimam”, a jučer je u Ičićima počela i trodnevna radionica o zvuku na filmu za najmlađe. (D.Kć.)

Brojna pomoć organizatorima

13. Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke u partnerstvu s Restartom i Udrugom Delta, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Mjesnog odbora i TZ-a Ičići i drugih pokrovitelja i sponzora te mnoštva prijatelja.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike