Kultura
POČINJE 8. FAK - ZAKAČI SE ZA KAZALIŠNI ZRAK

Do 5. rujna nastupit će sedam kvalitetnih amaterskih kazališta
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.
Brodski ljubitelji kazališta besplatno će pogledati sedam predstava

S ve je spremno za 8. FAK (Festival amaterskih kazališta) u Slavonskom Brodu, ove godine pod sloganom “8. FAK - zakači se na kazališni zrak”, najavljuje u ime organizatora umjetnički ravnatelj festivala Silvio Stilinović.

“Riječ je o kvalitetnim, svake godine sve boljim, odreda nagrađivanim predstavama, po žanru nešto ozbiljnijim nego proteklih godina”, dodaje programski ravnatelj Tomislav Goll. Od ponedjeljka, 31. kolovoza, do 5. rujna, brodski ljubitelji kazališta besplatno će pogledati ukupno sedam predstava, a nakon neobičnog spuštanja festivalske zastave od 20.15, na platou ispred Kazališno-koncertne dvorane, čast ovogodišnjeg otvaranja pripala je bjelovarskom kazalištu Bjelokaz2 s angažiranom predstavom “Kako sam opet postao normalan”, u kojoj mlada ekipa progovara o alkoholizmu mladih. Slijedi kazalište “Thalia” iz Županje s predstavom “Tamo gdje tuga spava”, višestruko nagrađivanom (prošle godine od Hrvatskog sabora kulture kao najbolji originalni tekst), a nastalom prema tekstu njihova redatelja Branka Puheka. U srijedu će se belomanastirsko kazalište predstaviti adaptacijom poznatog romana “Dnevnik Ane Frank”, koju je režirao profesionalac, gost iz Šida (Srbija) Cvetin Aničić. Posebnost te i predstave koja je na redu u četvrtak, Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, održavanje je u Kazališno-koncertnoj dvorani zbog zahtjevnije tehnike i scenografije. Riječ je o melodrami “Žedna ljubavi”, rađenoj po motivima pripovjedaka Ivana i Josipa Kozarca, koja je ove godine na 55 festivalu amatera Hrvatske nagrađena za adaptaciju teksta i sporednu žensku ulogu. U petak su na redu dvije predstave. Gradsko kazalište iz Đurđevca prvi put u Brodu odigrat će predstavu na rubu vodvilja “Pidžama za šestero”, a ponoćni je termin rezerviran za dobro znano i Brođanima već odlično prihvaćeno kazališe iz Srbije - “Raša Plaović” s Uba, ove godine s poznatim kazališnim tekstom srpskog autora Dušana Kovačevića “Urnebesna tragedija”. U subotu je svečanost dodjele nagrada s predstavom iznenađenja, najavljuju organizatori.

Uobičajena nagrada za poseban doprinos kazališnom amaterizmu ove godine bit će dodijeljena posthumno Marku Pranjkoviću, glumcu kazališta iz Retkovaca, koji je iznenada preminuo u lipnju ove godine, a cijeli je život posvetio kazalištu.

Marija RADOŠEVIĆ
Brojne nagrade najboljima

Kao i proteklih godina izvedbe će pratiti četveročlani stručni sud. Uz redateljicu Dubravku Carić Crnojević kao predsjednicu žirija, svoj će sud dati i članovi: Darija Mataić Agičić te mladi brodski profesionalni glumci Luka Stilinović i Matej Safundžić. Novost je originalni izgled nagrade, ručno rađena čaplja kao simbol grada. A nagrade će pripasti odabranima za najbolju scenografiju, kostimografiju, za glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu te najbolju režiju, kao i za najbolju predstavu stručnog suda. I ove godine neće izostati Grand Prix Festivala - najbolja predstava po izboru publike, a dodjeljuje se i posebna nagrada za doprinos kazališnom amaterizmu, kao i nagrada najvjernijoj publici.

Otvaranje

počinje tradicionalno neobičnim spuštanjem festivalske zastave

Čast otvaranja pripala je bjelovarskom kazalištu Bjelokaz2

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u