Crna kronika
EU UHIDBENI NALOG NJEMAČKOJ ĆE SE IZRUČITI 35-GODIŠNJAKINJA

Zbog otmice djeteta majci iz Bilja sudit će se u Münchenu
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.
Žena je uhićena na ulasku u Hrvatsku, a do izručenja će biti u osječkom zatvoru

OSIJEK - Na temelju europskog uhidbenog naloga, Njemačkoj će biti izručena 35-godišnjakinja koja je otela svoje dijete u Njemačkoj.

Naime, majka, zbog nama nepoznatog razloga, nije živjela sa svojim djetetom, nego je ono živjelo u ustanovi u Njemačkoj. Tridesepetogodišnjakinja je imala pravo viđati svoje dijete u određeno vrijeme, no u jednom trenutku odlučila je dijete odvesti iz Njemačke. Čim je njemačkim vlastima javljeno da je dijete nestalo, za majkom je raspisana tjeralica. Majka je, kako neslužbeno doznajemo, dijete prvo odvela u Austriju, a potom u Srbiju. Međutim, kada je 24. kolovoza, zajedno s djetetom, krenula u Hrvatsku u posjet obitelji, uhićena je na granici. Dijete je predano na skrb najbližem centru za socijalnu skrb, onom u Belom Manastiru.

- U povodu europskog uhidbenog naloga Državnog odvjetništva iz Münchena, nakon što je iz Srbije u Hrvatsku ušla tražena osoba, u dobi od 35 godina s fiktivnim prebivalištem u Bilju, ona je uhićena. To je učinjeno zbog kaznenog postupka koji vodi njemačko odvjetništvo, a riječ je o kaznenom djelu oduzimanja malodobnog djeteta. Tridesetpetogodišnjakinji je određen istražni zatvor radi predaje, jer su ispunjeni svi uvjeti iz domaćeg zakonodavstva. Tražena osoba pristala je na predaju te je u skraćenom postupku doneseno rješenje kojim se odobrava njezina predaja Državnom odvjetništvu u Münchenu - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku. Do izručenja njemačkim vlastima 35-godišnjakinja će biti u osječkom zatvoru.

Prema dostupnim informacijama, iako ima fiktivno prebivalište u Bilju, 35-godišnjakinja živi u Njemačkoj. Kako doznajemo, Centar za socijalnu skrb Beli Manastir preuzeo je dijete i pokrenuo postupak njegova vraćanja u Njemačku. O svemu je obaviješten i njemački konzulat i MUP, koji dijete treba vratiti u Njemačku.

Sandra LACIĆ
ODREĐEN SKRBNIK

Malodobnom djetetu određen je i poseban skrbnik, koji se trenutno brine o njemu. Kako doznajemo, dijete, iako njemački državljanin, govori majčin materinski, hrvatski, jezik, što olakšava komunikaciju s njim. Također, ima svoju putnu ispravu, a čeka se da se jave njemačke institucije da se dogovori njegovo preuzimanje.

Nakon otmice djeteta iz njemačke ustanove otišla je s njim u Austriju i Srbiju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike