Regija
U PLOVEĆOJ ULICI S 80-AK OBJEKATA

Splavarska bakljada za oproštaj od ljeta
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.
Splavarski je kirvaj najavljen za subotu, 29. kolovoza

SLAVONSKI BROD - Na mjestu nekadašnje šikare, uz slavonskobrodsku obalu Save, okruženo vodom, zelenilom i tišinom, pruža se šarenilo simpatičnih nastambi u nizu, u Hrvatskoj jedinstveno splavarsko naselje, gdje velik broj Brođana cijeloga ljeta traži odmak od užurbane svakodnevice i nalazi odmor u suživotu s rijekom koju voli. Svaka je kućica drugačija, a sve ukrašene cvjetnim posudama, šarene i zanimljive. Tijekom proteklog desetljeće protegnule su se već u pravu ploveću ulicu s osamdesetak objekata, zbog čega je splavarsko naselje postalo svojevrsna turistička atrakcija i simbol grada. Njihovi se vlasnici međusobno poznaju, druže, ponekad slave, tu dolaze prijatelji, znanci, rođaci..., a posljednji vikend u kolovozu već tradicionalno vlasnici kućica organiziraju Dan splavara ili, kako ga zovu, splavarski kirvaj.

Ove godine najavljuju ga za subotu, 29. kolovoza, kada se čamcima i s upaljenim bakljama s kraja Splavarske ulice uzvodno voze prema savskom mostu, gdje se okrenu, povežu u grupe i tako u tišini plutaju nizvodno do Malog gradskog kupališta, gdje se čamci razdvajaju i vraćaju na svoje splavi, pa ondje s drušvom uz slavonske i druge delicije te neizbježne tamburaše simboličino obilježe kraj ljetne sezone... Nekada su, u 19. i 20. st., to bile proslave savskih mlinara u čast sv. Ivana Nepomuka, kao i Venecijanske noći u vrijeme Repićeva kupališta između dva svjetska rata, kaže Zdravko Grčević, predsjednik Udruge splavara “Čika Mata Marković”, podsjećajući na prvu poslijeratnu bakljadu, 7. srpnja 2002. godine, s tridesetak splavara.

Grčević za sutra najavljuje okupljanje splavara i gostiju u poslijepodnevnim satima, ove godine pojačanih gostima iz braniteljske udruge “Prijatelji Save” Nova Gradiška i vukovarske udruge “Vučedolski dunavac”. Oko 19.30 sati bakljada kreće prema mostu, a sat kasnije natrag bez upaljenih motora, u tišini s bakljama. Prvi put središnje okupljanje i druženje odvijat će se na splavi “Otok sreće”, a sudeći prema dosadašnjim druženjima i dobrim vibracijama koje splavari odašilju, gosti neće imati problema s orijentacijom.

Marija RADOŠEVIĆ

Središnje je okupljanje i druženje na splavi “Otok sreće”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike