Učionica
KOLIKO NOVCA TREBA RODITELJIMA ZA OPREMANJE DJETETA ZA POLAZAK U ŠKOLU

Uz maksimalnu štednju pripremite najmanje 1500 kn
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.

Vezani članci

OSJEČKE KNJIŽARE ŠKOLARCIMA NUDE VELIKI IZBOR OPREME

Prazne se pernice mogu pronaći za 25, a pune od 57 do 120 kuna

Bliži se početak nove školske godine 2015./2016., a glavna tema svih roditelja čija djeca idu u školu jest koliko novca će im trebati da opreme dijete za školu.

- Moja djevojčica kreće u četvrti razred i prema prvim izračunima za njezino opremanje u školu, uz maksimalnu štednju, trebat će nam najmanje 1500 kuna. Ove godine moram joj kupiti novu školsku torbu, što će me stajati najmanje 200 kuna. Za šest radnih bilježnica morat ću izdvojiti 305 kuna, a obične bilježnice, po dvije za svaki predmet, već sam platila 75 kuna. Kupit ćemo i novu pernicu, i to dvostruku, po cijeni od 99 kuna. Mapa za likovnu kulturu stoji 60 kuna, a pribor za taj predmet oko 150 kuna. Tu mislim na drvene bojice, flomastere, glinamol, tempere, vodene bojice, plastelin i tuš - priča majka Marija.

Njezina kći Bruna treba još dvije majice za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, a cijena za svaku iznosi 20 kuna, patike za tjelesni, koje stoje 100 kuna, ali i patike koje će nositi u školu, a njihova se cijena kreće oko 200 kuna. Uz to, trebaju kupiti papuče za školu, jer u školi djeca obvezno moraju nositi papuče, a taj izdatak stoji 80 kuna. Papuče treba spremiti u posebnu torbu, a njezina je cijena, kaže naša sugovornica, oko 50 kuna. Uz to, majka Marija planira kupiti trenirku, koju će njezina kćerka nositi u školu, a cijena te sportske odjeće kreće se oko 200 kuna.

Kada zbrojimo sve te artikle, ispada da za opremanje učenika nižeg razreda osnovne škole treba izdvojiti 1560 kuna. U taj iznos nisu uračunati udžbenici, jer Grad Osijek već drugu godinu zaredom osječkim učenicima koji pohađaju osnovnu školu osigurava besplatne udžbenike. V. Latinović

KNJIGE ZA SREDNJOŠKOLCA 2000 KUNA

I drugi roditelji slično razmišljaju, pa kombiniraju rabljene i nove udžbenike. “Imam jednog osnovca i jednog srednjoškolca. Sin će dobiti rabljene udžbenike u svojoj školi, koje je Grad kupio prošle godine, a za kćerku srednjoškolku nabavljam rabljene knjige. Sve što ne uspijemo naći, morat ćemo kupiti, a knjige stoje pravo malo bogatstvo. Primjerice, komplet za drugi razred srednje škole stoji oko 2000 kuna”, kaže majka Dragica. Uz to, svojoj djeci mora kupiti opremu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, topliju odjeću i obuću za jesen i zimu i još mnogo toga. Sve to plaćat će karticama, na odgodu, gotovo cijelu iduću školsku godinu.

Mapa za likovnu kulturu stoji 60 kuna, a pribor za taj predmet oko 150 kuna, kaže majka Marija

Možda ste propustili...