Učionica
ŠTO SVE PRVAŠIĆ TREBA ZNATI?

Razvijajte kod djeteta pozitivan stav prema školi
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.

Vezani članci

MUKE PO RODITELJIMA: POČETAK ŠKOLE IZ PERSPEKTIVE MAJKE

A Cipras misli da je Grčkoj teško!

Polazak u školu predstavlja veliki korak u životu djeteta, ali i njegovih roditelja.

Krenuti u školu za dijete jedna od stvari koje ga najviše plaše i uzbuđuju, ističu psiholozi. Dijete treba biti psihofizički zrelo za polazak u školu, a pored razvijenih intelektualnih sposobnosti: pamćenja, rezoniranja i koncentracije, potrebno je da dijete posjeduje neke vještine i znanja, a također i određeni stupanj socio-emocionalne zrelosti.

Konkretno, od djeteta u dobi od oko šest godina očekuje se da pravilno drži olovku, zna precrtati geometrijske likove, napisati svoje ime velikim tiskanim slovima. Također, očekuje se da razumije prostorne odnose: gore, dolje, ispred, iza, na, u, ispod, iznad, razlikuje što je desno od njega, a što lijevo. Poželjno je da poznaje dane u tjednu, godišnja doba, da se snalazi na satu, da broji barem do 20, kao i da prepoznaje i imenuje boje. Također, očekuju se i druga znanja i vještine.

Uz to, posebice u godini pred školu, vrlo je važno razvijati pozitivne stavove prema školi, učenju i stjecanju novih znanja i vještina, poticati dijete da se osjeća ponosnim što kreće u školu, njegovati i razvijati kod djeteta samopouzdanje, ali mu i reći da ćete mu pomoći u izvršavanju zadaća, savjetuju psiholozi.

Također, treba razvijati radne navike djeteta i poticati redovno izvršavanje obveza i sitnih zadataka, obavijestiti dijete na vrijeme o promjenama u njegovom životu koje će se dogoditi kada krene u školu (npr. dio dana će ostajati sam u kući), uputiti dijete na osobe koje mu mogu pomoći u slučaju potrebe dok je samo kod kuće, uputiti ga kako se dolazi do škole, upozoriti na opasna mjesta (npr. prijelazi preko ceste).

Na kraju treba istaknuti da dijete koje je spremno za početak školovanja ima pozitivan stav prema školi i raduje se tome kao dokazu svoje odraslosti i zrelosti. Ovaj stav treba podržavati, jer olakšava učenje i prihvaćanje obveza te svladavanje poteškoća. Stoga, dragi roditelji, na vrijeme pripremite dijete za promjene u njegovom životu koje će se dogoditi kada krene u školu. Uživajte u vremenu provedenom sa svojim djetetom kroz pripreme za školu i sretno. (V.L.)

Osigurati djetetu radni prostor

Također, važno je na vrijeme u dobrom i pozitivnom ozračju napraviti tehničke pripreme za polazak u školu i učenje, osigurati radni prostor u stanu (pisaći stol) koji je uvijek isti i samo djetetov, koji ono može urediti prema vlastitom izboru, ali tako da na stolu ne bude mnogo sadržaja koji će mu odvlačiti pozornost. Uz to, važno je u ugodnoj atmosferi zajedno s djetetom obaviti kupnju školske torbe i školskog pribora.

Možda ste propustili...