Mozaik
RENESANSNA VEČERA U NAŠIČKOM HOTELU PARK

Špikani but divljači s džemom
ili kopun, pitanje je sad?
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.
Našičani su imali priliku sladiti svoje nepce čarobnim zalogajčićima i probranim slasticama

Kakva je to gozba bila! Ako ste slučajno prolazili pokraj hotela Park prošle subote u večernjim satima i osjetili fine mirise, propustili ste nešto čarobno.

Našičani su tada imali priliku uživati u delicijama iz doba renesanse i sladiti svoje nepce čarobnim zalogajčićima i probranim slasticama. Bilo je tu raznih vina iz našičkog kraja, posebice Feravina i njihove bajne kolekcije Dika i Miraz.

U organizaciji Hotela Park i Podravke održana je „Večer renesanse“, uvertira za 10. Renesansni festival koji će se održati sutra, 29. kolovoza 2014. u Koprivnici, i trajat će do nedjelje. Stotinjak sladokusaca tako je pod renesansnom palicom kraljevskog kuhara Stanislava Vinkovića iz hotela Park kušalo pogače od pšeničnog brašna, jetricu mladog kopuna omotanu špekom i začinjenu s majčinom dušicom, suhe šljive s pancetom, pečeno mese divljači u kosanoj masti s paštetom od divljači, kopuna s nadjevom od koprive u umaku od kestena i gljiva s roladom od kruha i pikantna rebra s medom i kaduljom te ječmenom kašom kao prilogom.

Kostimirano i ugodno

I baš kada su pomislili da je to kraj, uslijedila su nova jela. Zadimilo se iz kuhinje, a serviran je špikani but divljači u umaku s džemom od brusnice s trgancima od pšeničnog brašna s koprivom, prženi file soma s mediteranskim biljem s prosom s grožđicama i bundevom te renesansni ražnjići, bundeve u špeku i heljda s tikvicama. I bilo je lijepo, renesansno, kostimirano i ugodno. Kako čujemo od brojnih gostiju, voljeli bismo da se opet ponovi, jer je ovaj događaj za pomalo gastronomski pospane Našice pravo osvježenje.

Uz kuhara Vinkovića, šefa kuhinje našičkog hotela, o jelima je nešto rekao i Zlatko Sedlanić, promotor kulinarstva i specijalist Podravke te Zoran Delić, promotor kulinarstva iz Crikvenice.

Nakon ozbiljnih jela, uslijedila je pita od krušaka i badema, slatka pogača sa šljivama, džem od šumskog voća i pečene jabuke s klinčićima.

Za one koji vole suvremenu kuhinju, zgotovljene su bile i slastice Dolcela Podravka, kreme u čašicama, Parfe, kreme vanilije i čokolade, Panacotte i puding.

- Prošle je godine naš hotel sudjelovao na Renesansnom festivalu u natjecanju za kraljevskog kuhara te smo pobijedili u vrlo jakoj konkurenciji. Naš je šef kuhinje proglašen prvim kraljevskim kuharom u Hrvatskoj. Natjecalo se desetak ekipa i šefova kuhinja iz cijele države, od Dubrovnika do Iloka. Pobjednički se pladanj sastojao od zeca na drvenom ražnju, a bio je pripremljen i prošle subote – ističe Ivan Orban, voditelj Ugostiteljstva Hotela Park Našice.

Na renesansnoj večeri kuhale su se namirnice dostupnim tehnikama iz prošlosti.

Kraljevska kuhača

Održana je i prezentacija takvih jela i jela koje je njihova ekipa pripremala prošle godine. Zlatko Sedlanić kraljevsku je kuhaču (koja se prenosi na novog pobjednika i na njoj je ugravirano ime prošlogodišnjeg pobjednika) predao kuharu Vinkoviću.

- Zahvaljujem svim gostima koji su nas posjetili. Naš je hotel bio pun i nadam se da će i u našim idućim događanjima biti ovakvo zanimanje. Sada nam je sva pozornost okrenuta prema Koprivnici i novom natjecanju na kojem branimo titulu, a opet se nadamo dobrom rezultatu – zaključio je Orban dok je veselje potrajalo duboko u noć, baš kao u renesansno doba.

Slobodan Kadić
100 vodećih restorana

Svakako treba spomenuti da je restoran Dvorci Slavonije u hotelu Park evidentiran u publikaciji Sto vodećih hrvatskih restorana, koju izdaje Klub Gastronaut, a poznat je po odresku 'Templar', kao specijalitetu kuće.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike