Mozaik
HRVATSKO DRUŠTVO FILMSKIH DJELATNIKA

“Zvizdan” je hrvatski
predstavnik za Oscara
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je dugometražni igrani film Dalibora Matanića, “Zvizdan”, za predstavnika Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova.

Kako su izvijestili iz HDFD-a, od pozvanih filmova iz ovogodišnje hrvatske produkcije odazvalo se sedam filmova: “Iza sna” redatelja Igora Filipovića, “Ljubav ili smrt” Daniela Kušana, “Kosac” Zvonimira Jurića, “Takva su pravila” Ognjena Sviličića, “Ti mene nosiš” Ivone Juke, “Zagreb cappuccino” Vanje Sviličić te “Zvizdan” Dalibora Matanića.

15 članova HDFD-a iz svih strukovnih ogranaka Društva činilo je komisiju za odabir filma. Spomenuta komisija je odlučila da “Zvizdan bude predstavnik Hrvatske za 88. nagradu Oscar u kategoriji najbolji film na stranom jeziku.

“Zvizdan” je nakon međunarodne premijere na prestižnom međunarodnom festivalu u Cannesu osvojio Nagradu žirija u sklopu programa Izvjestan pogled. Uslijedile su izvanredne reakcije međunarodnih medija, kao i sjajan prijem publike te je potom, kao prvi domaći film, uvršten u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament. Hrvatska premijera filma održana je na 62. izdanju pulskog filmskog festivala, gdje je nagrađen sa šest Zlatnih Arena: za režiju, za glavnu žensku ulogu, za najbolju sporednu mušku ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu, za najbolju kostimografiju te Veliko Zlatnom Arenom za najbolji film. Pored spomenutih, osvojio je i nagradu OKTAVIJAN Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Na nedavno održanom Sarajevo Film Festivalu, “Zvizdan” je osvojio nagradu CICAE koju dodjeljuje žiri Međunarodne konfederacije umjetničkih kina.(N.Vek.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike