TvObzor
NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL

Ovo je desetljeće
spremno za reevaluaciju
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.
Dvijetisućite: Desetljeće u kojem smo vidjeli sve - subota, 12. rujna, u 21.55 h, nedjelja, 13. rujna u 21.55 h, premijera.

S dvijetisućitima koje su nam sada u retrovizoru, ovo je desetljeće spremno za reevaluaciju. Od napada 11. rujna do financijske krize, ovo se desetljeće pokazalo ne samo kao prijelomno za Sjedinjene Države nego i kao zlatno doba kad internet još nisu kolonizirale korporacije, kad su društvene mreže još bile svježe i u povojima i kada je bilo lako zaraditi novac.

EPIZODA 1: NULTA TOČKA

- Ovo je prvi specijal iz najveće dokumentarne retrospektive desetljeća dvijetisućitih, desetljeća koje je promijenilo epohu. Prikazuje kako su mu pridonijele osobe poput Rudyja Giulianija, Donalda Trumpa, Sharon Osbourne, Billa O'Reillyja, Michaela Moorea, Randyja Jacksona i Dicka Cheneyja u prvoj polovini, koristeći arhivske snimke iskaza očevidaca. Počinje pričom Elian Gonzalez i kontroverznim izborima za američkog predsjednika 2000. pa nastavlja rastom popularnosti reality showova poput Survivora i The Osbournesa.

Nastavlja se senzacionalističkim izvještavanjem o napadu morskog psa na osmogodišnjeg Jessieja Arbogasa te preljubničkoj aferi Garyja Condita i nestanku njegove ljubavnice, sve do američke objave rata Al-Qaedi. Uz prepoznatljive glasove čut ćemo kako se Amerika nosila s napadima 11. rujna i je li lako prihvatila posljedice tragedije te ponovno naučila smijati se. Unatoč magnitudi napada 11. rujna, to nije bio jedini događaj koji nas je podučio novoj realnosti: od specijalnih filmskih efekata poput Gospodara prstenova ili Harryja Pottera, početka društvenih mreža, iPoda, do napada antraksom i prijevare globalnih razmjera koju je počinio Enron, zaključak je da je ovo desetljeće donijelo izazove kao ni jedno prije njega. Pa iako je govor Colina Powella o iračkom oružju za masovno uništenje u Ujedinjenim narodima bio popraćen aplauzom, do trenutka kad je George Bush objavio da je misija završena to oružje nije pronađeno, a američki “reality” bio je pred raspadom.

EPIZODA 2: RAST I PAD

- Serijal Dvijetisućite prvi je veliki dokumentarac s retrospektivom desetljeća koje je promijenilo epohu i donijelo promjenu s kojom ćemo živjeti i u sljedećim desetljećima. Drugi dio ove serije obrađuje razdoblje od sredine do kraja desetljeća u kojem je čovjek izazvao prirodne katastrofe i drame tehnološkim i kulturnim čudesima.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike