Crna kronika
NEOSIGURAN TERET UGROŽAVA VOZAČE NA SLAVONSKIM CESTAMA

Ogrjevno drvo izletjelo s prikolice i poletjelo ravno prema jurećem automobilu
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.
Pukom srećom izbjegnuta je tragedija u blizini Đakova

OSIJEK/ĐAKOVO - Neosiguran teret s teretnih vozila nerijetko ispada po cestama i ugrožava sve vozače koji se na njima u tom trenutku nađu. Tako je Osječanin prije nekoliko dana umalo nastradao kada je ogrjevno drvo ispalo s autoprikolice kod Đakova.

- Vozio sam od Đakova prema Osijeku, a ispred mene se kretao automobil za koji je bila prikačena manja prikolica u kojoj je prevozio drva. U jednom trenutku vozač ispred mene naišao je na neravninu na cesti i prikolica je doslovce poskočila. S nje je u tom trenutku izletjelo drvo koje je poletjelo ravno prema meni. Naglo sam zakočio i uspio ga izbjeći, ali da je netko slučajno naišao iza mene došlo bi do sudara. Srećom, drvo je palo ispred mog automobila, ali već sam “vidio” kako mi prolazi kroz prednje staklo i udara u mene - kazao je Osječanin.

Ovo je samo jedan od primjera kada teret “leti” po cesti, a česti su i slučajevi kada kamenčići ispadaju s kamiona, pri čemu najčešće nastrada vjetrobransko staklo automobila koji vozi iza njih.

Zbog rasutog tereta na cesti u Slavoniji se dogodilo nekoliko stravičnih prometnih nesreća u kojima su poginuli ljudi.

U rujnu 2010. godine mladi liječnik Senad Haj Barakat (27), iz Našica, izgubio je nadzor nad upravljačem Chevroleta Matiz, kada je, vozeći Jelačićevom ulicom u Budimcima prema Čepinu, na križanju sa Starčevićevom ulicom kotačima automobila zahvatio stajsko gnojivo. Matiz se potom zanio, okrenuo ulijevo za 90 stupnjeva i prešao na lijevi kolnički trak. U nekontroliranoj vožnji Matiz je desnim bočnim dijelom snažno udario u prednji dio kombija Fiat, tvrtke Sokol Marić. Vozač Matiza poginuo je na mjestu nesreće dok je 29-godišnji putnik u kombiju teško ozlijeđen, a vozač i drugi putnik lakše.

Neposredno prije nemilog događaja, upravljajući traktorom s priključenom prikolicom, prošao je 33-godišnjak iz Budimaca. Na prikolici se nalazilo stajsko gnojivo koje se rasulo kolnikom.

Sandra LACIĆ
KAZNE DO 15.000 KUNA

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama teret na vozilu mora biti tako raspoređen i prema potrebi pričvršćen i pokriven tako da ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti. Uz to teret ne smije umanjivati stabilnost vozila, otežavati upravljanje, smanjivati vozaču preglednost nad cestom, ne stvara suvišnu buku i ne rasipa se po cesti, te da ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske pločice i druge propisane oznake na vozilu. Ako se pravila ne pridržava pravna ili fizička osoba obrtnik, očekuje ga kazna u iznosu od pet do 15 tisuća kuna. Kaznom od 1500 do 5000 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi, dok vozača očekuje kazna od 500 kuna.

Najčitanije iz rubrike