Osijek
RADOVI NA PROMETNICAMA

Redovito osvježavanje horizontalne signalizacije
Objavljeno 26. kolovoza, 2015.

Pješački prijalaz na fotografiji jedan je od mnogih gradskih pješačkih prijelaza koji će i ove jeseni biti osvježeni, tj. obojeni u bijelo. U Osijeku se, naime, redovito na ovaj način obnavlja horizontalna cestovna signalizacija, uostalom, jedan je to od postulata za sigurno odvijanje prometa.

Unatrag nekoliko godina ovi radovi Grad stoje nešto manje od milijun kuna, uključujući i iznos poreza na dodanu vrijednost. Nije čudno što se stoga pedantno zna opseg toga posla.

Tako se u Osijeku “osvježi” ukupno 41.000 četvornih metara pješačkih prijelaza i zaustavnih crta, ali i 220 kilometara središnje bijele crte. Potom je tu 1550 smjerokaznih strelica, 165 natpisa “škola”, “vrtić” “stop”; 250 komada oznaka “X”, 40 km pune žute linije, 470 parkirališta za invalide, 1200 prometnih otoka i rampi na parkiralištima za invalide, 300 oznaka simbola “bicikl” i 400 strjelica za bicikliste te 1400 prijelaza biciklističkih staza preko kolnika.

Ukupno se označi i 4100 parkirališnih mjesta, 185 autobusnih stajališta i oko 700 drugih oznaka - trokut upozorenja, umjetnih izbočina.

Naravno, svake je godine to “plus-minus” jer je, primjerice, od ovog tjedna izbrisan pješački prijelaz iz Čvrsničke ulice preko Strossmayerove. Najbliži su sada oni na semaforima kod Kanižlićeve, ili kod Bille. D. Kuštro

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike