Regija
48. ILOČKA BERBA GROŽĐA ODRŽAT ĆE SE UNATOČ KRIZI

Iločani pozivaju na pudarinu,
Noć vina, etnoreviju, koncerte
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.

ILOK – U vrijeme kada se brižno uzgajani iločki vinogradi pripremaju za berbu počinje i manifestacija kojom se to obilježava i proslavlja – tradicionalna Iločka berba grožđa. Ovogodišnje, 48. izdanje, počinje 29. kolovoza, kada je i jedno od najzanimljivijih događanja, tzv. pudarina te druženje u vinogradima.

– Iločka berba grožđa održava se od 1962. godine i najstarija je manifestacija tog tipa na području Slavonije, Baranje i Srijema, a održat će se i ove godine unatoč općoj teškoj ekonomskoj situaciji u našem najistočnijem gradiću Iloku, ali i cijeloj Hrvatskoj. Da nije bilo rata, okupacije i progonstva, ove godine bila bi to 55. fešta. No, do današnjih dana Iločka berba grožđa prerasla je u manifestaciju etno-gastro-vinsko-zabavnog karaktera i privlači sve veći broj gostiju i posjetitelja različitih programa. Glavni dio programa odvija se vikendom, s dnevnim i večernjim kulturno-zabavnim sadržajima, u programima koje posjeti ukupno oko 7000 posjetitelja. U terminu od osam dana u programu više je zabavnih, kulturnih, sportskih, vinsko-stručnih i drugih događanja – navode organizatori.

Prvi dan počet će sportskim natjecanjima, tzv. pudarina bit će u 17 sati na salašu Vukovo, a od 20 sati je 3. Noć vina u Starom podrumu, uz degustaciju vina Iločkih podruma, etnoreviju, glazbeni program.... U idućim danima bit će i folklorni program „Iločko ljeto“ u Slovačkom domu, dječja likovna radionica na temu „grožđa na trsu“ i „Pred-berba-party – Rock the House Croatia“ pod šatorom u staroj gradskoj jezgri.

Kao i do sada, središnji dio je prvi vikend rujna, od 4. do 6. rujna, kada se u Iloku okupi veliki broj posjetitelja. Tada je i stručni vinarsko-turistički skup, a prve večeri na ljetnoj pozornici u tvrđavi je koncert Joleta. Sljedećeg dana središnji je svečani večernji kuturno-zabavni mozaik te zabava uz koncert klape Bonaca i Slavonia banda, nakon čega slijedi zabava do jutra u šatorima uz glazbu, ples, iločko vino i gastroponudu. Iločani su se pobrinuli i za animaciju najmlađih, bit će i atraktivni konjički program i defile motorista.

Organizator manifestacije je Grad Ilok, pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, a generalni sponzor Iločki podrumi d.d.S.Butigan

Središnji dio je prvi vikend rujna, od 4. do 6. rujna kada se u Iloku okupi veliki broj posjetitelja

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike