Regija
ZAVRŠAVAJU RADOVI NA GRANICI

Već od 10. rujna normalizacija prometa prema Brčko Distriktu
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.
Riječ je o proširenju graničnog prijelaza kako bi se zadovoljili uvjeti Schengena

GUNJA /ŽUPANJA – Do 10. rujna bit će završeni opsežni radovi na rekonstrukciji međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Gunja, kada će se režim prometovanja, koji je bio na snazi u protekla četiri mjeseca, vratiti u normalu. Tako je definirano potpisanim ugovorom s izvođačem radova - zajednicom ponuditelja Gradnja iz Osijeka i Cestorad iz Vinkovaca. Procjenjuje se da vrijednost radova, koji su u završnoj fazi, iznosi više od 20 milijuna kuna bez PDV-a. Riječ je o proširenju i nadogradnji graničnog prijelaza kako bi se zadovoljili uvjeti Schengena. Naime, jedna od pretpostavki za učinkovito i neometano obavljanje granične kontrole je i ispunjenje svih infrastrukturnih zahtjeva određenih Uredbom o standardima i uvjetima koje moraju ispunjavati granični prijelazi za sigurno i ekonomično obavljanje granične kontrole, ali i danim preporukama u Schengenskom katalogu koji se odnosi na nadzor vanjskih granica Hrvatske. Vlada RH donijela je Odluku o upravljanju državnom imovinom na graničnim prijelazima, kojom je Ministarstvu financija povjereno poduzimanje radnji u svezi s građenjem i rekonstrukcijom graničnih prijelaza i objekata na njima. Ministarstvo financija kao nositelj aktivnosti u svezi zadovoljavanja uvjeta prema navedenoj Uredbi postupa, između ostalih, i na uređenju graničnih prijelaza Gunja i Županja.

Na graničnom prijelazu Gunja povećan je broj prometnih traka, no pitanje je hoće li se, unatoč obavljenoj rekonstrukciji i proširenju, povećati protok prometa putnika i robe jer i dalje ostaje usko grlo na tom prijelazu, a to je stari i dotrajali most Gunja - Brčko. S obzirom na to da je most, a samim tim i granični prijelaz s brčanske strane u samom središtu grada i jako loše rješenje na neadekvatnoj lokaciji, jer se svako malo stvaraju prometni čepovi, njegovo izmještanje je nužno, na što se upozorava već godinama. Rješenje je trebala biti gradnja novog mosta na Savi između Gunje i Brčkog, no sve je ostalo samo na riječima. Sve se glasnije priča o tome da će se granični prijelaz Brčko, odnosno carinska i policijska kontrola Brčko Distrikta također izmjestiti na hrvatsku stranu kako bi se oslobodio most i doskočilo stvaranju prometnih gužvi. U Službi za informiranje Ministarstva financija poručuju da „priča o prelasku carine i policije Brčko Distrikta na novosagrađeni prijelaz Gunja ostaje samo priča i da nema govora o prelasku, odnosno GP Gunja nije projektiran za njihove službenike“. Također dodaju da most Gunja – Brčko za sada ostaje i rješavat će se dogovorno između dvaju država.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ŠTO S GP-om ŽUPANJA?

Iako se očekivalo da će radovi ovog ljeta početi i na graničnom prijelazu Županja, kojeg također očekuje modernizacija i rekonstrukcija, to se nije dogodilo. A kada će, ne znaju ni u Ministarstvu financija. Pokretanje radova na GP-u Županja trenutačno nije moguće i ovisi o rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, s obzirom na to da je uložena žalba na odluku o odabiru.

Vrijednost radova procijenjena je od strane projektanta na 36 milijuna kuna. Planirani rok završetka radova znat će se tek kada počnu radovi, no za takvu veličinu i složenost graničnog prijelaza radovi će trajati šest do sedam mjeseci, stoji u odgovoru Službe za informiranje.

Više od

20

milijuna kuna bez PDV-a vrijednost je radova

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike