Dome slatki dome
PENJAČICA POGODNA ZA PREKRIVANJE ZIDOVA

Najljepši vrtni klematisi
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.
S obzirom na to da ima plitak i osjetljiv korijen, biljku treba redovito, ali umjereno zalijevati

Većina ljubitelja cvijeća ima bar jedan klematis u svom vrtu. Klematis je dio europskih vrtova već nekoliko stoljeća.

Zlatno doba doživio je krajem 19. stoljeća u Velikoj Britaniji. A najveći broj sorti koje i danas sadimo uzgojen je upravo u tom razdoblju, na primjer, Clematis Jackmanii. Jedan od najpoznatijih uzgajivača te penjačice je Raymond Evison, koji klematis uzgaja već pedeset godina. On je razvio liniju klematisa koju je nazvao Boulevar kolekcija. Karakteristika je da se ti klematisi šišaju u kasnu zimu, kada se izdanci uzimaju jednom rukom i jednostavno se odrežu na željenu visinu. To je idealno za parkovske površine, gdje je na jednoj površini mnogo klematisa i gdje bi šišanje grančicu po grnačicu oduzelo mnogo vremena. Poljak Szczepan Marczyns razvio je neke sorte koje su sposobne prezimiti u posudama.

Zemlja u kojoj će dobro rasti treba biti umjereno vlažna, humusna, lagana, s malo pijeska, i dobro drenirana tako da se voda ne zadržava (ne podnosi mokru zemlju oko korijenja). Pognojiti ju treba u travnju kompostom ili kompleksnim mineralnim gnojivom. S obzirom na to da ima plitak i osjetljiv korijen biljku treba redovito, ali umjereno zalijevati. Cvjeta na prošlogodišnjim granama i u pravilu se ne orezuje, osim što se uklanjaju suhe ili oštećene grane. Ako je postala prevelika ili ju se želi pomladiti - tada se nakon cvatnje skrate grane ili se oštro oreže.

CLEMATIS DIAMOND BALL – cvjeta cvjetovima hladnoplave boje, veličine oko 10 cm. Može narasti do visine od 200 cm i širine od oko 75 cm. Cvjeta od ranog do kasnog ljeta. Šiša se do visine od 60 cm.

CLEMATIS ROSEMOOR – cvjeta velikim mirisnim crveno-ljubičastim cvjetovima. Cvjetovi su veliki oko 18 cm. Naraste do visine od 225 cm, a u širinu do 100 cm. Cvjeta dva puta u sezoni, u kasno proljeće i u kasno ljeto.

CLEMATIS HYDE HALL – klematis koji ima mirisne bijele cvjetove. Cvjetovi su veliki oko 18 cm. Naraste do visine od 225 cm i u širinu do 100 cm. Šiša se na visinu od 75 cm. Cvjeta cijelo ljeto, od ranog do kasnog ljeta.

CLEMATIS KINGFISHER – klematis koji cvjeta ljubičastim cvjetovima veličine do 18 cm. Naraste do visine od 2 m i u širinu do 75 cm. Otporan je na sušenje listova zbog bolesti ili vrućine. Cvjeta dva puta u godini, prvi put u rano ljeto, a drugi put u kasno ljeto.

CLEMATIS SWEET SUMMER LOVE – veliki je klematis, ali sitnih tamnoljubičastih cvjetova, oko 5 cm. Naraste do visine od 225 cm i u širinu do 150 cm. Cvjetovi su zvjezdasti i mirisni. Izuzetno dekorativan klematis s više od 2500 cvjetova u sezoni. Cvjeta od ranog ljeta do kasne jeseni.

CLEMATIS HAPPY JACK – cvjeta cvjetovima šljiva plave boje veličine oko 8 cm. Cvjeta cijelo ljeto i dio jeseni. Da bi se poboljšalo cvjetanje, potrebno ga je malo ošišati krajem ljeta. Naraste do visine od 2 m i u širinu do 75 cm. Šiša se na visinu od 60 cm.

CLEMATIS STILL WATERS – u odnosu prema nabrojenim klematisima nešto je niži, naraste do visine od 160 cm. Cvjeta plavo-ljubičastim cvjetovima veličine od oko 10 cm. Cvjeta od kasnog proljeća do kasnog ljeta, a sredinom ljeta ga je dobro malo ošišati kako bi se unaprijedilo cvjetanje. Šiša se na visinu od 60 cm. (J.Kn.)

Zemlja

u kojoj će dobro rasti treba biti umjereno vlažna

Sadnja

Penjačica izraste i do osam metara, a pripada ranocvatućim vrstama pavitina. Pogodna je za prekrivanje zidova ili ograda, a može se pustiti i da raste na drvetu. Biljka treba polusjenovit, svijetao položaj, najbolje bez direktnog sunca. Ne podnosi da joj je podnožje na suncu pa ga treba zaštititi nižim biljkama ili nekom konstrukcijom. Zbog toga se korijenovu balu treba posaditi na 10 cm ispod površine tla. Tako se smanjuje rizik od uvenuća (čemu je biljka sklona ako joj je baza izložena suncu), a ujedno se potakne tjeranje novih izboja. Dobro je i tlo oko biljke malčirati.

Razmnožavanje

Klematis se može razmnožavati vršnim reznicama (tri para lista) u kasno proljeće. Položenicama se razmnožava tako da se savitljivi mladi izdanak savije do tla, između dva lista zareže se malo koru, položi se i pričvrsti kukicom u zemlju, pričvrsti u vis uz kolčić te ostavi do drugog proljeća, kada se odreže od matične biljke.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike