Dome slatki dome
BOJITI SE MOGU PODOVI OD DRVETA, BETONA, KERAMIČKIH PLOČICA...

Odzvonilo je dosadnim podovima
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.

Ako mijenjate podne obloge ili ih tek postavljate, nemojte se ograničavati ustaljenim bojama podova u smeđim i bijelim nijansama. Nema razloga da paletu boja koju koristite u ostatku doma ne upotrijebite i na podu.

Odzvonilo je dosadnim smeđim podovima. Materijala, oblika i boja danas ima mnoštvo i svatko može pronaći najbolju kombinaciju za svoj dom. No moramo priznati da je mijenjanje podnih obloga vremenski i financijski zahtjevan posao pa kao moguću alternativu predlažemo bojenje postojećih.

Bojiti se mogu podovi od drveta, betona, keramičkih pločica itd., a mogućnosti odabira boja su bezbrojne. Možete koristiti samo jednu boju ili kombinirati više boja, samo je važno odabrati nijanse koja će se uklopiti u postojeći dekor. Kombinacijom više boja stvorite posebne uzorke uz pomoć prethodno pripremljenih šablona koje će olakšati stvaranje ovog jedinstvenog dizajna. Na primjer, iscrtajte patchwork ili neki drugi motiv. Trebat će vam podosta umijeća za ovakav posao pa ako niste dovoljno spretni radije zatražite pomoć stručnjaka.(Najboje.hr)

MATERIJALA, OBLIKA I BOJA

danas ima mnoštvo i svatko može pronaći najbolju kombinaciju za svoj dom

Postupak bojenja drvenih podova:

l Prvo je potrebno pripremiti površinu brušenjem poda grubim brusnim papirom kako biste pripremili površinu za prianjanje boje.

l Potom očistite prašinu i pod operite sredstvom za čišćenje drvenih podloga. Najvažnije je da se podovi dobro osuše, i to najbolje 1 - 3 dana kako biste bili sigurni da nije ostalo vlage jer će se u protivnom stvarati mjehurići kako budete nanosili boju.

l Kada su podovi osušeni, nanosite četkom ili valjkom premaz.

l Kada se boja osuši, obvezno još jednom izbrusite, ali ovaj put finijim brusnim papirom. Tako ćete izbjeći moguće nesavršenosti u slojevima boje. Nakon što ste završili s brušenjem, ponovno usisajte i dodatno krpom dobro pokupite svu prašinu. Pazite da ne koristite pamučne krpe ili papirnate ubruse jer ostavljaju vlakna koja mogu uništiti čitav vaš posao. Nakon osnovnog premaza slijedi dekorativna boja te potom završni premaz za dugoročnu trajnost. Pazite da svaki sloj boje bude lijep i tanak, a brušenjem nakon svakog nanesenog sloja ispravite sve nepravilnosti. Naravno, prije brušenja i nanošenja novog sloja potrebno je pričekati da se boja dobro osuši, što znači najmanje 24 sata.

l Kada je sve gotovo, strpite se još koji dan prije nego počnete hodati po vašem novoobojenom podu kako biste bili sigurni da su svi slojevi boje dobro posušeni. Zbog toga definitivno nemojte odjednom bojiti sve podove u kući.

Možda ste propustili...

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike