Osijek
PRIPADNICI HSP-A ZAPALILI 87 SVIJEĆA U VUKOVARSKOJ

Obilježen početak bitke za Vukovar
Objavljeno 25. kolovoza, 2015.

Paljenjem 87 svijeća na početku Vukovarske ulice u Osijeku, Hrvatska stranka prava jučer je obilježila početak povijesne bitke za Vukovar 1991. godine. Riječ je o komemoraciji koja se održava diljem Hrvatske, u svim gradovima u kojima postoji Vukovarska ulica.

- Za razliku od Dana sjećanja na žrtve Vukovara koje obilježavamo u studenome, kada se sjećamo svih poginulih Vukovaraca u borbi za svoj grad, mi upravo 25. kolovoza obilježavamo sjećanje na borbu Vukovara za svoj grad. Time želimo iskazati poštovanje prema hrabrosti i odlučnosti Vukovaraca u svojoj želji da obrane svoj grad i Republiku Hrvatsku. Samo su hrabrost i odlučnost stanovnika Vukovara stajali nasuprot golemoj vojnoj sili neprijatelja. Upravo je ta nevjerojatna volja i želja Vukovaraca da pod svaku cijenu obrane svoj grad od velikosrpske agresije i četničkih pokolja i održavala sam grad tih 87 dana, istaknuo je Daniel Srb - predsjednik stranke.

Rekao je kako HSP želi na taj način iskazati počast toj hrabrosti i odlučnosti te da bi se tako trebali ponašati svi u obrani domovine i svakome trenutku, pa i danas, kada su u pitanju nacionalni interesi.

Na novinarsko pitanje traju li još uvijek na nekom drugom polju bitke za Vukovar, Srb je odgovorio kako će političkih bitaka biti uvijek te da je ono što je danas jako važno to da se Vukovarci vrate u svoj grad, odnosno da ne napuštaju Vukovar. On se zauzeo za to da se mladim Vukovarcima osigura zaposlenje u samom Vukovaru kako ne bi odlazili i kako se ne bi dogodilo da se zbog odlaska samih Vukovaraca, zbog toga što ne mogu dobiti posao, relativizira i smisao borbe za Vukovar. To se ne smije dogodili ni pod koju cijenu, naglasio je Srb.

U obrani Vukovara sudjelovalo je više stotina HOS-ovaca, rekao je Srb. Oni su se posebice istaknuli sudjelovanjem u obrani Sajmišta i Bogdanovaca. Kada je pala ideja o proboju iz Bogdanovaca, pripadnici HOS-a vlastitim su tijelima krčili put kroz minska polja kako bi civili mogli pronaći put. Podsjetio je kako je više pripadnika HOS-a izgubilo život u minskim poljima. D. Celing

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike