Osijek
PREDAVANJE GORANA NIKOLAŠEVIĆA

Svakodnevni život na svemirskoj postaji
Objavljeno 26. kolovoza, 2015.

Vezani članci

POSLJEDNJE DVIJE LJETNE RADIONICE U DOMU TEHNIKE

Neki su polaznici prvi put uzeli alat u ruke, ali marljivi su i žele učiti

Tridesetak se polaznika 13. Ljeta u Domu tehnike i nekoliko odraslih znatiželjnika okupilo u ponedjeljak na predavanju “Život u orbiti”. Prikazan im je tom prigodom svakodnevni život na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), a uz najnovije videomaterijale vidjeli su i najnoviju aplikaciju Europske svemirske agencije “ISS 360° Tour” kojom su se samostalno mogli prošetati međunarodnim dijelom postaje.

Predavača i sudionike popratila je sreća jer je tijekom predavanja trajao izravan prijenos spajanja japanskog svemirskog teretnog broda Kounotori 5 s Međunarodnom postajom pa su na NASA TV kratko pogledali uživo što se događa u niskoj Zemljinoj orbiti.

Predavanje je vodio Goran Nikolašević, predstavnik World Space Week asocijacije u Uredu za svemir (UN COPUOS) u Ujedninjenim narodima u Beču i globalni voditelj svih WSW nacionalnih koordinatora u svijetu. Organizatori su predavanja Zajednica tehničke kulture grada Osijeka i World Space Week Hrvatska, a potporu je pružila Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, doznajemo od Nataše Dorić, voditeljice Centra tehničke kulture Osijek. (I.R.G.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike