Ekonomija
PERICA MITROVIĆ

Imovina Gradske banke teško se prodaje jer nema nikakvu tržišnu cijenu
Objavljeno 26. kolovoza, 2015.
- Tijekom listopada i studenoga pokušat ćemo preko oglasa prodati svu imovinu Gradske banke - kaže Perica Mitrović

Kada je prošle godine u rujnu imenovan za stečajnog upravitelja Gradske banke u stečaju, Perica Mitrović najavio je okončanje stečajnog postupka do kraja iduće, dakle ove 2015. godine.

Stečajni postupak nad Gradskom bankom vodi se 16 godina i jedan je od kontroverznijih slučajeva, kao što je to uostalom bila i cijela priča oko osnutka, poslovanja i u konačnici kraha te osječke banke.

Godinu dana poslije njegova imenovanja, kod Perice Mitrovića provjeravamo ima li odmaka od najavljenog termina.

Promijenjena tri stečajna upravitelja

Sukladno najavi, je li još uvijek izvjesno da će stečaj Gradske banke biti zaključen do kraja ove godine?

- Stečajni postupak nad Gradskom bankom d.d. Osijek otvoren je 3. svibnja 1999. i vodi se na Trgovačkom sudu Zagreb pod brojem St-225/99. Radi se o vrlo kompleksnom i jednom od najdužih stečajnih postupaka, na što ukazuju i činjenice da je ta banka imala gotovo 300 tisuća vjerovnika i dužnika, da se vodilo više od 2500 sudskih postupaka te da je ispitano 9727 prijava tražbina.

Tijekom stečajnog postupka promijenjena su četiri stečajna vijeća, tri stečajna upravitelja te tri odbora vjerovnika.

Rješenjem stečajnog suca br. 40.St-225/99 od 17. rujna 2014. imenovan sam za stečajnog upravitelja stečajnog dužnika, a 7. listopada 2014. obavljena je primopredaja dužnosti stečajnog upravitelja u Zagrebu. Nesporno je da ću do kraja godine predložiti zaključenje stečajnog postupka, neovisno o tome što svi sudski sporovi neće biti okončani. Pravna je mogućnost da skupština vjerovnika ovlasti stečajnog upravitelja da nastavi voditi postupke u korist stečajne mase, a novim stečajnim zakonom sve će biti olakšano jer će stečajna masa moći stjecati imovinu.

Koji su to ključni momenti koji su doveli do pozicije za okončanje ovog postupka?

- U cilju bržeg unovčenja imovine i zaključenja stečaja do kraja godine, Skupština vjerovnika je 9. veljače ove godine donijela odluku o prodaji imovine preko javnog oglašavanja i bez isticanja početne cijene. Sukladno navedenoj odluci, dosad smo objavili tri oglasa za prodaju preostale imovine stečajnog dužnika te unovčili oko tri milijuna kuna. Tijekom listopada i studenoga oglasi će se ponavljati i pokušat ćemo prodati svu imovinu. No, bez obzira na povoljne uvjete prodaje, imovina se teško prodaje, jer je u pravilu riječ o imovini koja nema nikakvu tržišnu cijenu.

Velik broj sudskih postupaka

Jedna od otegotnih okolnosti, u dijelu stečaja koji je prethodio vama, bili su brojni sudski postupci, je li i to sada riješeno?

- Istina je da je u stečaju vođen velik broj sudskih postupaka. Od kada sam preuzeo dužnost stečajnog upravitelja, stalno provodim pravne radnje na smanjenju broja sudskih postupaka kroz otpise nenaplativih potraživanja i mirno rješavanje sporova zaključivanjem nagodbi.

U vlasničkom portfelju Gradske banke su i dionice Nogometnog kluba Osijek, koje su ovo ljeto također ponuđene u prodaju.

- Poznato je da je Gradska banka u postupku predstečajne nagodbe NK-a Osijek postala vlasnik 346.113 dionica nominalne vrijednosti 34,611.300 kuna, odnosno 29,105 posto. Sukladno odluci Skupštine vjerovnika banke iz veljače ove godine oglašena je prodaja navedenih dionica 17. srpnja bez isticanja početne cijene. Po objavljenom oglasu pristigle su dvije ponude koje su javno otvorene 28. srpnja. Prije donošenja odluke o prodaji dionica Gradska banka zatražila je suglasnost Povjerenstva za profesionalne sportske klubove pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Nakon ishođenja navedene suglasnosti, banka će zatražiti i od Odbora vjerovnika prethodno mišljenje i suglasnost za prihvaćanje najpovoljnije ponude. Stečajni upravitelj ima ovlaštenje prihvatiti najpovoljniju ponudu ili ne prihvatiti ni jednu ponudu.

Samo da podsjetimo tko su još nenamireni vjerovnici; među njima nema više štediša?

- Treba naglasiti da su svi štediše kao vjerovnici banke u cijelosti isplaćeni na temelju Sporazuma s Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB). To je svakako pozitivan učinak rada u stečaju. Najveći nenamireni vjerovnik je tako DAB, koji je dosad namiren sa 70 posto utvrđene tražbine. Međutim, banka nema dovoljno imovine za namirenje vjerovnika u cijelosti. Nenamireni su ostali i vjerovnici – pravne osobe.

Što će, naposljetku, zaključenje ovog stečaja značiti za Osijek?

- Otvaranjem stečaja još 1999. godine banci je oduzeto pravo na obavljanje bankarske djelatnosti. S obzirom na to da na tržištu posluje velik broj banaka te imajući u vidu protek vremena, građani Osijeka već su zaboravili na postojanje Gradske banke.

Dario KUŠTRO
ODLAZAK U MENADŽERE?

Za Vama je nekoliko medijski eksponiranih stečajeva - Đakovština, Dalmacijavino pa sada i Gradska banka. Postoji li mogućnost da poput kolege Darka Šketa (Pevec) karijeru nastavite kao manadžer u nekoj od tih (ili drugih) tvrtki?

Posljednje tri godine vodio sam tri medijski zanimljiva stečaja, gdje je bilo puno radnika, s velikim dugovanjima i državom kao većinskim vlasnikom. Cilj svakog stečajnog postupka je unovčenje imovine stečajnog dužnika i namirenje stečajnih vjerovnika. Rijetki su stečajni postupci u kojima je moguće ostvariti stečajni plan pa time i nastaviti upravljati društvom kao direktor.

Štediše kao vjerovnici banke u cijelosti su isplaćeni na temelju Sporazuma s DAB-om

GRADSKA BANKA IMALA JE:

300

tisuća vjerovnika i dužnika

2,5

tisuća sudskih postupaka je vođeno

9727

prijava tražbina je ispitano

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike