Regija
“PANONIJA” NAKON ZAGREBA I KVARNERA OSVAJA DUBROVNIK

Udruga branitelja
proizvođača originalnom
pričom spojila ravnicu i obalu
Objavljeno 26. kolovoza, 2015.
U tijeku su pripreme za manifestacije koje će se na jesen održati u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku

BOŠNJACI – Jedna od najaktivnijih braniteljskih udruga u Hrvatskoj, čiji su članovi zajedničkim nastupom na tržištu maksimalno angažirani na promidžbi i prezentaciji autohtonih slavonskih proizvoda, svakako je Udruga branitelja proizvođača Panonija sa sjedištem u Bošnjacima. Osnovana je u listopadu 2013. i okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane subjekte - OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge kućne radinosti… Riječ je o proizvođačima suhomesnatih proizvoda, kolača, meda, vina, voćnih rakija, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju. Naglasak je stavljen na ljude koji su u Domovinskom ratu dali golem doprinos, a nakon rata zavrnuli rukave, prihvatili se posla i nastavili prinositi društvenoj zajednici u kriznim vremenima. Ali i nadalje promicati vrijednosti iz Domovinskog rata.

Sudeći prema aktivnostima planiranima za 2015. godinu, letvica je podignuta visoko i u planu je širenje manifestacija u organizaciji Udruge branitelja proizvođača Panonija. Nakon uspješno odrađenog projekta Dani Slavonije i Sajma slavonskih proizvoda u proljetnom terminu u Malom Lošinju, Crikvenici i Rijeci, čelnici udruge intenzivno rade na pripremi manifestacija koje će se ove jeseni, tijekom rujna i listopada, održati u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku.

- Svaki uspješno odrađen projekt nama je potvrda i dokaz da ono što radimo ima ozbiljno uporište i smisao te da manifestacije gospodarskog, turističkog i edukacijskog karaktera, kao što su naše, imaju pozitivan odjek kod naših domaćina. Posebice kod turista, kojima je ovakav pristup promidžbi i prezentaciji slavonskih autohtonih proizvoda vrlo atraktivan i zanimljiv - kaže neumorni predsjednik udruge Pavo Baotić.

Turistima je, kaže, posebno atraktivan prikaz topljenja čvaraka na tradicionalan način, jer ih većina to prvi put u životu vidi.

- Naši projekti su dobro prihvaćeni i prepoznati od predstavnika lokalnih zajednica pa tako možemo reći da naše manifestacije postaju spona u povezivanju lokalnih zajednica kontinenta i obale. Pravi su primjer potpisani sporazumi o posebnoj suradnji Grada Malog Lošinja, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Bošnjaci. Pohvaliti se možemo i nekim ugovorima između naših malih proizvođača i obrtnika u turističkim destinacijama, što posebice veseli jer se time povećava i širi proizvodnja, od koje cjelokupna društvena zajednica ima koristi - kaže Baotić.

A poznati proizvođač kulena, obitelj Damjanović iz Štitara, zbog velikog zanimanja kupaca, otvara svoju prodavaonicu u središtu Zagreba. Ove godine udruga sa svojom originalnom pričom odlazi na krajnji jug Hrvatske, u povijesni grad Dubrovnik, pokazati ono najbolje što Slavonija, Baranja i Srijem imaju.

Najveći su problem troškovi prijevoza, koji nisu zanemarivi. Trud, rad i projekte Panonije prepoznali su čelnici Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske te im pružili potporu i pokazali razumijevanje s obzirom na to da se manifestacije održavaju na velikim udaljenostima.

- Nećemo se umoriti u promidžbi i prezentaciji nekada raskošnog i bogatog kraja, a sada napaćenog dijela Lijepe Naše, za koji znamo da ima neiscrpne potencijale u proizvodnji zdrave hrane, a koji, nažalost, trenutno napušta najkvalitetniji dio stanovništva, naša obrazovana mladost. Hrvatski branitelji nakon proživljenih strahota rata, sada osim oplemenjivanja slavonskih oranica, rade na očuvanju i proizvodnji autohtonih proizvoda te njihovoj prezentaciji - zaključuje Baotić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Tambure, KUD-ovi, čobanac...

Nastupe na sajmovima i manifestacijama članovi Udruge Panonija upotpunjuju detaljima s narodnih nošnji, prikazom zaboravljenih zanata i običaja, nastupima KUD-ova i tamburaških sastava. Predstavljaju se i bogatom gastroponudom pripremajući posjetiteljima slavonski čobanac, kotlovinu i jela prema starinskim, već zaboravljenim receptima.

SKLOPLJENI SU

I UGOVORI IZMEĐU SLAVONSKIH MALIH PROIZVOĐAČA I OBRTNIKA U TURISTIČKIM DESTINACIJAMA

Turistima je posebno atraktivan prikaz topljenja čvaraka na tradicionalan način

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike