Novosti
OSJEČKI MATURANTI OVOG TJEDNA KREĆU NA PUTOVANJA

Ekskurzije: Maturante Hrvatska ne zanima, svi žele u Lloret de Mar i Prag
Objavljeno 25. kolovoza, 2015.
Odredišta se biraju od veljače do travnja, a tada se nije znalo za krizu koja će zahvatiti Grčku

Posljednji tjedan u kolovozu tradicionalno je vrijeme kada najviše učenika putuje na maturalna putovanja. Tako će biti i ove godine, jer ovoga tjedna većina hrvatskih maturanata kreće ili je već krenula na dugoočekivana putovanja, a među njima su i osječki maturanti.

I ove će godine, kao i prethodnih, osječki maturanti, kao i većina njihovih vršnjaka iz ostalih dijelova Hrvatske, najviše putovati u španjolski grad Lloret de Mar i češku prijestolnicu Prag. Tako u Španjolsku putuju učenici Prve (opće), Druge (jezične), Treće (prirodoslovno-matematičke) gimnazije, Ekonomske i upravne škole i brojnih drugih osječkih škola. Velik je interes i za Prag, a na trećem je mjestu Grčka. U tu zemlju vrhunske gastronomije i jedinstvene kulture putuju, odnosno tamo su već bili u lipnju maturanti Prve gimnazije i Isusovačke klasične gimnazije.

- Kriza u Grčkoj nije nas odvratila od putovanja - kaže Matija Zorić, prof. latinskog i grčkog jezika, koji već 17 godina učenike Isusovačke klasične gimnazije vodi na maturalnu ekskurziju u tu zemlju. Putovali su u lipnju, ali nikakvih problema nije bilo i sve je proteklo u najboljem redu.

Cijene putovanja

Potvrdio je to, u razgovoru za Istarski list, i Boris Žgomba, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija. “Iako je unatrag mjesec dana bilo dosta dvojbi oko odlazaka maturanata u Grčku zbog krize, s obzirom na to da se sada stanje normaliziralo, maturalci u toj zemlji nisu pod znakom pitanja. Odredišta za maturalna putovanja biraju se u veljači, ožujku ili najkasnije u travnju, a tada se nije znalo za krizu koja će zahvatiti Grčku. Kada je došlo do problema, bilo je pitanje hoće li se ta putovanja realizirati, međutim sada se sve smirilo i nikakve opasnosti nema za maturante”, kaže Žgomba.

Što se cijena aranžmana tiče, oni su podjednaki u cijeloj zemlji i kreću se oko 3500 kuna za Španjolsku, dok je 1500 kuna najniža cijena za putovanje u Prag, a cijena maturalca za Grčku kreće se između 3000 i 4500 kuna. Sve ovisi o tome što je sve uključeno u aranžman. Osječki maturanti često biraju kombinaciju Prag - Beč - Bratislava, a od ove godine i Dresden, kažu u osječkim putničkim agencijama, kao i brojne fakultativne programe, što poskupljuje cijenu aranžmana. Također, cijena Španjolske je veća ako ima više dodatnih sadržaja, primjerice posjet Barceloni, odlazak na vitešku večeru u Lloret de Mar, posjet muzeju Salvadora Dalija u Figuerasu i još mnogo toga.

Kao i svake godine, i ove se postavlja pitanje zašto maturanti ne idu na maturalac u Hrvatsku. “Iskreno, o tome uopće nismo razgovarali. U osnovnoj školi obišli smo većinu poznatih hrvatskih destinacija i nekako je uobičajeno da u srednjoj školi putujemo u inozemstvo. Mi smo se odlučili za Grčku i nismo pogriješili. Bilo je prekrasno, obišli smo sve znamenitosti, a posebno smo uživali na otoku Zakintosu”, kaže Sven, sada već bivši učenik Prve gimnazije.

Ima li prostora za davanje subvencija?

Ovu pojavu komentirao je i predsjednik Žgomba, kao i činjenicu da se maturalna putovanja organiziraju u jeku sezone, kada je i najskuplje. “Radi se o tome da se maturalna putovanja realiziraju u razdoblju kada je u Hrvatskoj turistička sezona u punom jeku i naravno da su onda roditeljima hrvatske destinacije cjenovno neprihvatljive. Ono na što apeliramo je da se školama omogući realizacija putovanja i u drugim terminima, za vrijeme školske godine. U tom bi slučaju hrvatske destinacije mogle biti konkurentne Pragu, jer i Prag je skup, ali ne u ovom dijelu godine kada tamo nije sezona. Nije da nemamo maturanata koji biraju hrvatske destinacije, ali to je u jako malom broju. Taj “odljev” maturanata vrlo se lako može zaustaviti davanjem subvencija, dobrom i kvalitetnom ponudom te promjenom datuma putovanja”, rekao je Žgomba.

Dodao je da su Njemačka i Italija već odavno osvijestile da se davanjem povlastica i subvencija za odabir tuzemnih destinacija općenito o pitanju turizma ostvaruje doprinos gospodarstvu, dok se u Hrvatskoj o tom pitanju ništa ne poduzima. Sve dok bude tako hrvatski će maturanti milijune kuna ostavljati u inozemstvu.

Vesna LATINOVIĆ
Prag jeftiniji od Jadrana

“Već je uobičajeno da maturanti putuju krajem kolovoza. Međutim, činjenica je da u ovo vrijeme prosječna cijena jednog noćenja s doručkom u hotelu na Jadranu stoji 35 eura, dok noćenje i doručak u hotelu istog ranga u Pragu maturanti sada plate 20 eura. Maturalne ekskurzije bile bi još jeftinije kada bi učenici putovali u lipnju, nakon završetka školske godine, ili tijekom školske godine, no tada je slab interes učenika. Međutim, to što ih većina putuje krajem kolovoza, nama u putničkim agencijama stvara velike probleme, jer nemamo dovoljno iskusnih turističkih vodiča za sve, niti dovoljno autobusa”, kaže Dragana Čizmok, mlađa komercijalistica u osječkoj putničkoj agenciji Ortran. Dodaje još da se broj maturalaca nije smanjio u odnosu na prošlu godinu, ali da ih roditelji otplaćuju u mnogo više rata nego prethodnih godina.

Zanimljivo je samo inozemstvo

Neki bi maturanti vrlo rado na ekskurzije odlazili upravo u Hrvatsku, jer osim što bi potrošili manje novca, mnogi od njih još nikada nisu posjetili destinacije poput Splita, Dubrovnika, Pule, Hvara. To su za Istarski list potvrdili u Udruzi srednjoškolaca Hrvatske, čiji dopredsjednik Leo Fel veli da je problem ponajviše u agencijama koje maturantima i ne nude destinacije po Hrvatskoj, dodajući kako je to vjerojatno zato jer agencije na stranim putovanjima ipak više zarađuju. Ipak, svjesni su da većinu maturanta gotovo uopće ne zanima maturalac u vlastitoj zemlji, jer smatraju da to nije avantura, za što bi maturalac u inozemstvu trebao biti sinonim.

Hrvatski hoteli ih ne žele

Osim što je interes maturanata za boravak u hrvatskim hotelima iznimno mali, s druge strane ni hoteli nisu previše zainteresirani za maturalne ekskurzije s noćenjem u njihovim objektima. “Činjenica je da naši maturanti ne odlaze po Hrvatskoj, jer brojni hoteli ne žele primiti 'divlje' maturante iz straha da im ne bi demolirali objekt. S druge strane, činjenica je da se putovanja organiziraju dok kod nas još traje turistička sezona, a većina hotela je popunjena drugim gostima i nema mjesta za maturante”, kaže osječka profesorica Ivana Kovačević.

Možda ste propustili...

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola