Osijek
OPĆINA ČEPIN NALOŽILA ADULTICIDNO TRETIRANJE

Preventiva protiv tigrastog komarca
Objavljeno 25. kolovoza, 2015.

Kako bi zajedno spriječili širenje invazivne vrste komarca u općini Čepin, tvrtka Pestrid d.o.o. obavila je adulticidni tretman tigrastih komaraca u Ulici kralja Tomislava, odnosno na mjesnom katoličkom groblju.

Načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac kaže kako Općina ima ugovor za monitoring radi kontrole brojnosti i vrste komaraca, kao i ugovor s tvrtkom Pestrid iz Bilja, koja tretira komarce.

Dodaje kako su na tretitanom području, odnosno na groblju, problem lampioni i vaze, u kojima se nakuplja voda, što pogoduje razvoju komaraca.

Iz Službe za monitorig Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek, odnosno Laboratorija za entomologiju, podsjetili su kako je tigrasti komarac pronađen na istoj lokaciji u Čepinu i prošle godine. Tigrasti komarac, kao i domaći, može biti prijenosnik virusa Zapadnog Nila, koji je uznemirio građane jer je jedna osoba zaražena tim virusom u susjednog Srbiji preminula.

Koliko u Službi imaju informacija, kazali su nam, nema zaraženih na našem području, a ovaj je tretman u Čepinu odrađen preventivno da se unište komarci na groblju i u bližoj okolici, odnosno da se eventualni problem sasiječe u korijenu.

Iz Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pozivaju građane da se svi aktivno uključe u borbu protiv komaraca i savjetuju da se do studenoga redovito (najmanje jednom tjedno) prazni i mijenja voda u vazama s cvijećem, staklenkama, posudama, kantama, bačvama i sličnom. Navode da je vaze za cvijeće (svježe i umjetno) najbolje ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda, a sve posude koje se povremeno koriste potrebno je okrenuti otvorom prema dolje da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše. Također je iz okoliša potrebno ukloniti nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (limenke, bačve, kade, automobilske gume i druge vrste krupnog otpada). D. Pejić

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike