Novosti
U VRPOLJU MJESEC DANA NAKON ŠTO JE ISIL OTEO HRVATA

Obitelj Salopek bez informacija - tinja nada da će se Tomislav javiti
Objavljeno 24. kolovoza, 2015.
Vrpoljčani očekuju da će vlasti nastaviti tražiti istinu o Tomislavu

Mjesec dana nakon što je objavljena prva vijest o otmici Tomislava Salopeka i deset dana otkako je na internetu osvanula snimka Tomislavova navodnog pogubljenja, njegovo rodno Vrpolje nastavlja živjeti u kolotečini, osim, naravno, obitelji Salopek.

Svjesni činjenice kako Salopekovi prolaze doista teške trenutke u životu, ponudili smo im pomoć, da kažu ako u bilo kojem trenutku osjete potrebu nešto poručiti javnosti, prenijeti ono što ih muči... Tomislavova supruga Nataša zahvalila je, jedino nam rekavši kako nema nikakvih novih službenih informacija. - A dok se Tomislav ne javi, ne želimo ići u javnost. Za sada se držimo sami sebe i ne želimo nikakav kontakt, ni razgovor bilo s kim - kratko nam je kazala odgovorivši i na ponuđeno posredovanje za pružanje psihološke pomoći obitelji.

Tema koja je užasnula ne samo to slavonsko selo nego i cijelu Hrvatsku, u Vrpolju je još uvijek aktualna, premda znatno manje nego prije deset dana. Nedjeljno poslijepodne ostavlja dojam praznine i pustoši, a i rijetki prolaznici o teškoj temi nisu govorljivi.

- Podijeljeno je mišljenje. Neki su prihvatili vijest da ga više nema, a drugi misle kako je riječ o montaži i da će se vratiti - kazala nam je načelnica Općine Ankica Zmajić. Među njima je i mještanin Ante Jelušić: - Ne mogu vjerovati da je ovo kraj priče. Znam Tomislava kao dijete, išao je s mojom kćeri u razred i mogu samo reći da se takva dobra djeca rijetko rađaju. Vjerujem da je snimka o pogubljenju ipak bila namještena.

Malobrojni ispred mjesnog kafića o tome više ne žele govoriti. Službenih informacija i potvrde ili demantija pogubljenja nema. Prestale su i redovite zajedničke molitve za Tomislava u mjesnoj crkvi. Svatko se može pomoliti sam, kažu mještani.

Vrpoljčani s kojima smo razgovarali očekuju da će hrvatske vlasti ispuniti obećanja o nastavku traženja istine o Tomislavu Salopeku, prvom (i, vjeruju, jedinom) Hrvatu kojega su oteli islamisti, te da će pomoći obitelji na najprimjereniji način.

Marija RADOŠEVIĆ
Samo se zagrlimo, potapšemo po ramenima

Najbliži prijatelji Salopekovih dolaze im u kratke posjete. - Ne znam što bih rekao. Teško mi je otići. Bio sam jednom, a kao da i nisam. Nitko ni sa kim nije prozborio ni riječi. Samo se zagrlimo, potapšemo po ramenima... Jadni su, izgubljeni, šute i muče svoju muku, kakvu nitko ne može ni zamisliti. Teško je bilo što pitati - rekao nam je prijatelj obitelji, koji bi, veli, za Tomislava dao i ruku da se vrati kući. Bliži susjedi također su voljni pomoći, nešto skuhati, napraviti ako što treba, no... - Svaki dan dolazi im samo patronažna sestra dati injekcije za smirenje - navode, izražavajući razumijevanje za njihovo teško stanje.

Egipat ubio vođu ISIL-a koji je oteo Tomislava Salopeka?

Hrvatski portali prenose vijest koja je navodno stigla iz egipatske sigurnosne službe u kojoj tvrde da su njezini pripadnici ubili vođu Islamske države na Sinaju Abu al-Qassima, koji stoji iza otmice Tomislava Salopeka. Vijest nije službeno potvrđena, a potvrdu te informacije jučer navodno nisu imaje ni hrvatske sigurnosne službe.