Zdravlje
LJEKOVITI PLODOVI PRIRODE

Kikiriki hrani mozak
Objavljeno 24. kolovoza, 2015.

Kikiriki (Arachis hypogaea L.) pripada obitelji lepirnjače (Familiae Papilionaceae). Prirodni je antiinflamatorik, antioksidant, afrodizijak, emolient, ekspektorant, galaktogog, karditonik, laksativ, pektoral. Druga imena su mu: orašac, zemljin orašac.

Engleski naziv mu je peanut, francuski cacahuete, groundnut, monkey nut, manila nut, chinese nut, njemački erdnuss, slovenski arašid, kikiriki, talijanski arachide.

Domovina kikirikija je Brazilija odakle su ga Španjolci prenijeli u Europu početkom 16 stoljeća. Kikiriki je bio hrana stare civilizacije Inka od kojeg su dobivali ulje, brašno i krupicu.

Ljekovito djelovanje

Kažu da se radi o zaraznoj navici (zanimacija) kad je u pitanju jedenje kikirikija, doista tko god je probao, zna da je teško stati - prestati jesti, pogotovo uz televizijski prijenos nogometne utakmice, ako ga ima pri ruci dovoljno. Kikiriki ponajprije ubrajam u namirnice koje hrane mozak. Znanstvena istraživanja potvrđuju da kikiriki pojačava memoriju i koncentraciju te sluh. Prehrambene vrijednosti kikirikija znaju cijeniti vegetarijanci, koji svakodnevno rabe njegove proizvode, kao i osobe koje imaju značajnih zdravstvenih tegoba poradi poremećaja nedostatka folne kiseline (jetra, tkiva, itd.), kardiovaskularnih bolesti. Kao sve mahunarke tako i kikiriki djeluje povoljno kod:

∙ dijabetesa, jer ima sposobnost održavanja ravnoteže to jest niske razine šećera u krvi, zatim kod dijabetičke retinopatije (genistin),

∙ endometritisa (tanka crvena opna sadrži oligomerni procijanid, koji sudjeluje u nadzoru hormona, itd.),

∙ slabe ili oslabljene muške potencije (pojačava oslabljenu mušku potenciju kod posljedica preležane bolesti, operacije, stresa, depresije, itd.),

∙ kao galaktagog (pojačava lučenje mlijeka kod dojilja. U Kini se rabi u te svrhe kikiriki, itd.).

Blagi laksativ

Kikiriki koristimo i kao:

∙ antioksidant i kardiotonik (sastojci koji se nalaze u tankoj crvenoj kori kikirikija nazivaju se oligomerni procijanidi koji su dobri i jaki antioksidanti, a ujedno štite srce od srčanog udara, karcinoma i moždanog udara, (J.A.Duke), itd.),

∙ bolesti želuca (kod hiperaciditeta, pojačane, povišene želučane kiseline, žgaravice ),

∙ dijetik (rabi se za jačanje i dobivanje na težini, debljanje, itd.), itd.

∙ upalnih stanja (uzima se tinktura od sirovog ploda),

∙ bolesti bubrega (nefritis),

∙ bolesti krvi i krvnih žila (povišenih masnoća u krvi - kolesterol, kao vazokonstriktor krvnih žila i hemostatik rabi se kod raznih krvarenja, hemofilije, uzima se u obliku alkoholni ekstrakt, itd. ),

∙ tegoba sa pražnjenjem crijeva (djeluje kao blagi laksativ koji potiče crijeva na pražnjenje, itd.),

∙ kod mentalne zaostalosti - mental deficiencies (dobro je uzimati plodove kikirikija poradi toga što su bogati argininom i glutaminskom kiselinom, itd.),

∙ hemoroida (za prvu pomoć kod bolnih hemoroida dobar je maslac od kikirikija, itd.),

Zapadna pučka medicina rabi kikiriki kao afrodizijak, aperitiv, antiinflamatorik, anireumatik, antihelmetik, antiflogistik, holagog, hemostatik, laksativ, vazokonstriktor, za liječenje krvnih bolesti, za čišćenje krvi, krvarenja, reume, slabog oticanja žuči, upalnih tegoba, upale bubrega - nefritisa, žučnih bolesti, za sprječavanje grušanja krvi, itd.

Ivan LESINGER
Iz kulinarstva

∙ Mlade izdanke kikirikija rado beru za pripremu ukusnog jela, kao i mladi listovi. Ulje od kikirikija uzimamno s mlijekom za liječenje želučanih tegoba, raznih nametnika i parazita, gonoreje, a izvana kod reume. Velika je potrošnja ulja kikirikija za pripremu hrane, salata, margarina, itd. Poznat je maslac od kikirikija koji ima veliku vrijednost u prehrani za osobe starije i mlađe dobi. Prašak ili brašno kikirikija koristi se za izradu raznih proizvoda kao što su kruh, keksi, kolači, itd. Popularni su i sušeni plodovi koji su bogati bjelančevinama i uljem te mineralima i vitaminima, što nam ukazuje na dobru nutritivnu namirnicu. Pečeni plodovi mogu se mljeti i rabiti za pripremu kave. U prehrani se rabi maslac od kikirikija koji je inače i topiv na tjelesnoj temperaturi čovjeka te se ponekad rabi i kao podloga za izradu raznih ljekovitih masti, pogotovo za liječenje hemoroida. Rabimo proizvode od kikirikija kao i najviše poznatu metodu razbijanja dosade, a to je grickanje kikirikija.

Karakteristike

Opis: Zeljasta niska biljka s parno perastim listovima. Cvjetovi su žuti i pojedinačno smješteni na dršci koja se nakon oplodnje znatno produži. Produženi se dršci s ocvalim cvjetovima savijaju prema tlu u koje ulaze i tu se razvijaju mahune. Mahune su hrapave, neravne i nabrekle, u njima se nalazi 1- 4 masnih sjemenki. Vrijeme cvatnje: VI. - VII. mjesec. Miris i okus: po zemlji. Stanište: uzgaja se plantažno. U našim krajevima postoje povoljni uvjeti za uzgoj. Rabe se plodovi mahune sa sjemenom, od kojih se preradom dobivaju proizvodi za ishranu kao što je ulje - arašidsko ulje, arašidovo brašno, arašidova krupica, maslac, te kao surogat kave, itd. Rabe se i mladi listovi kikirikija za jelo kao špinat.

Ljekovit sadržaj

Energetska vrijednost kikirikija je je 2545 kJ, masnog ulja sadrži 48 %, bjelančevina 25 %, ugljikohidrata 15 %. Bogat je biljnim vlaknima te ima vode, kalija, kalcija, natrija, fosfora, magnezija, željeza, cinka, vitamina B, niacina, tiaminam, vitaminam E i vitaminam K, alanin, arginin, asparagin, cistin, glutaminin, glicin, genistina, histidin, isoleucin, leucin, lisin, methionin, prolin, serin, threonin, tyrozin, valin. Oligomerni procijanidi (tanka crvenkasta ljuska kikirikija) smanjuju osjetljivost i propusnost kapilara (proširene vene), štite od srčanog udara, raka, i moždanog udara - ima ih još u ljusci crnog grožđa, kao i u crnom vinu, ime preparata je * pycnogenol, * itd. Kod zelenih plodova kao i kod starijih već pokvarenih dolazi do razvijanja alfatoksina B i G (kancerogeni sastojak) koji štetno djeluje na organizam. Moguće su alergije na proizvode od kikirikija posebice kod djece koja mogu dobiti osip, kašalj, nagon na povraćanje te teškoće u disanju. Potrebno je obratiti pozornost kod konzumacije proizvoda od kikirikija, jer pokvareni proizvodi štetno djeluju na zdravlje čovjeka (alfatoksin).

Najčitanije iz rubrike