Zdravlje
ISTRAŽIVANJA

Djeca s dobrim pamćenjem bolje lažu
Objavljeno 24. kolovoza, 2015.

Vezani članci

PREMA DJETETU POSTUPATI U NAJBOLJOJ NAMJERI ČESTO NIJE DOVOLJNO

Nimalo “po guzi” – odgoj djece bez udaraca

Djeca koja imaju dobro pamćenje bolje lažu, zaključili su britanski i američki psiholozi.

Istraživanje je obuhvatilo šestogodišnjake i sedmogodišnjake kojima je pružena prilika da varaju na kvizu i potom da o tome lažu.

Djeca koja su bila dobri lažljivci bila su bolja na testovima verbalne memorije, odnosno mogla su zapamtiti više riječi, prenosi BBC. To znači da dobro barataju velikim brojem informacija, iako su sklona lažima.

Istraživanje je objavljeno u časopisu za eksperimentalnu dječju psihologiju. Obuhvatilo je 114 djece iz četiri britanske škole. Koristeći skrivene kamere tijekom igre pitanja i odgovora, znanstvenici su identificirali djecu koja su krišom pogledala odgovor na pitanje, iako im je rečeno da to ne rade.

Potencijalno iznenađujuće otkriće (za roditelje) je da je samo četvrtina djece lagala gledajući odgovor. Daljnja ispitivanja pokazala su koja su djeca bila dobri lažljivci, a koja loši. Istraživače je zanimala i sposobnost djece da dobro prikrivaju svoje laži. U posebnom testu pamćenja dobri lažljivci pokazali su da imaju bolju radnu memoriju za riječi, ali nisu pokazali da su bolji u pamćenju slika (vizualno-prostorna memorija). Znanstvenici kažu da je to zato što je kod laganja važno pamćenje velikog broja verbalnih informacija, dok je pamćenje slika manje važno.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike