Zdravlje
FRANCUSKA AROMATERAPIJA ZA LJETO BEZ BRIGA

Pripremite kožu za bezbrižno ljeto
Objavljeno 24. kolovoza, 2015.
Piling stimulira regeneraciju kože, a nakon njega koža bude vidljivo mekša i osvježena

Aromaterapija je dio fitoterapije, discipline koja koristi biljke i razne biljne pripravke za očuvanje zdravlja, za prevenciju i liječenje bolesti.

Specifičnost aromaterapije je u tome što u tu svrhu upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka koji se nazivaju eterična ulja (esencijalna ulja, aromatična ulja). Zadnjih je godina hrvatska raširila ruke francuskoj aromaterapiji, posebnom modelu primijenjene aromaterapije koji nas uči važnosti kvalitete materijala i širokoj primjeni eteričnih i biljnih ulja u svakodnevnom životu. Ljetni mjeseci idealni su za upoznavanje aromaterapijske snage!

Da biste na godišnjem odmoru bili bezbrižni i uživali u svakom trenutku bit će dovoljno da ponesete samo nekoliko bočica eteričnih ulja i bar jedno biljno ulje. Pripremite kožu! Da bi koža mogla pravilno disati, ali i ravnomjerno potamnjeti, potrebno je ukloniti sve ono što ju onečišćuje i ometa njezin prirodan rad. Piling stimulira regeneraciju kože, a nakon njega koža bude vidljivo mekša i osvježena. Prije i tijekom ljeta najbolje je upotrijebiti vrlo nježne pilinge koje možete napraviti sami u kućnoj radinosti. Za fine, njegujuće pilinge najbolje je upotrijebiti mljevene sitnu morsku sol. Nekoliko žlica soli dobro izmiješajte s kokosovim uljem do konzistencije pilinga, kapnite kapljicu-dvije eteričnog ulja paprene metvice (Mentha piperita) kako biste naglasili stimulirajući efekt i u vrijeme tuširanja uživajte u pilingu lica i tijela.

Blagotvorno kokosovo ulje

Zaštitite kožu od isušivanja! Ponekad je bočica kvalitetnog, hlano prešanog i nerafiniranog biljnog ulja kokosa dragocjenija od najskupljeg losiona za tijelo. Zašto? Stanovnici tropskih područja koriste kokos za iscjeljivanje opeklina od sunca, ili pak oštećenih i popucalih bradavica kod dojilja. Dokazano je da kokosovo ulje sadrži fitosterole, koji su navodno zaslužni za takvo protuupalno i regenerativno svojstvo ulja. Kokosovo ulje odlično vlaži, omekšava i čini kožu baršunastom.Ako planirate godišnji odmor provesti na moru – započnite već danas sa svakodnevnom njegom – na taj način ćete zaštititi kožu od dehidracije i preranog starenja. Na plaži, u vrijeme i nakon sunčanja, kokos će biti vaš omiljeni proizvod.

Nahranite kosu

Ne zaboravite nahraniti kosu! Kosa je jak ženski zavodnički atribut, no na ljetovanju je ipak često zanemarujemo. Ispravite ljetne pogreške i poklonite kosi bogati pakung sastavljen od jednakih omjera maslinovog, kokosovog i makadamijinog ulja. Izmiješajte i dobro umasirajte u vlasište i vrhove kose; neka kosa bude natopljena ovom uljnom kombinacijom bar tridesetak minuta, a potom je strpljivo operite i uživajte u rezultatima. Kroz ljetne mjesece uživajte u ovom pakungu jednom do dvaput tjedno i jesen dočekajte očarani rezultatima.

Prirodni repelenti

Isprobajte prirodne repelente! Iako je ljeto mnogima najdraže godišnje doba zbog sunca, mora i odmora, užitak nam nerijetko kvare česte najezde komaraca. Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti zbog spojeva koji naneseni na kožu, odjeću ili podove i okvire prozora odmah odbijaju komarace, ose, stršljene i druge insekte. Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) najučinkovitije je eterično ulje koje odbija komarce. Nalazi se u lišću limunskog eukaliptusa i danas ulazi u sastav gotovo svih prirodnih sprejeva repelentnog djelovanja.

Limunski eukaliptus dominantnim sadržajem monoterpenskih alkohola i aldehida citronelala iz aromaterapijskog kuta gledanja smatra se uljem sigurnim za upotrebu te za razliku od mnogih drugih aldehidnih ulja relativno neiritativnim za kožu.

Etrično ulje limunskog eukaliptusa možete upotrijebiti i kao repelent za špricanje otvorenih površina – terasa, okvira prozora, prostirki u prirodi, nogavica hlača, ovratnika majice koju nosimo ili kombinacija koja ugodno isparava u aroma lampici. Čep na bočici zamijenite špricalicom te napravite kombinaciju pola eteričnog ulja i pola destilirane vode, a prije upotrebe sjetite se dobro protresti mješavinu! Obično mješavine nisu namijenjene za osjetljivu kožu lica te nikada nemojte dopustiti da dijete samo nanosi repelent, bilo prirodni ili sintetski, jer ga može progutati ili izazvati iritaciju sluznice.

Zaštita na otvorenom može se postići aromalampicom u koju se nakapa dvadesetak kapi eteričnog ulja paprene metvice, a postupak se ponavlja čim ulje ishlapi. Zatvorenim prostorima je ipak primjereniji aromauređaj, difuzer, u koji se do naznačene oznake nakapa čisto eterično ulje bez dodatka vode.

U zaštitu se može uvrstiti i hidrolat paprene metvice koji djeluje protuupalno, rashlađujuće te je izvrstan odabir za ljetnu njegu kože, nakon sunčanja, kod opeklina, ugriza komaraca i insekata, kod svrbeža i alergijskih reakcija kože.

Saša RADULOVIĆ, certificirani aromaterapeut i voditelj Anias de Moras centra
Snažan losion za odbijanje insekata i krpelja

50 ml hidrolata paprene metvice

5 kapi eteričnog ulja limunske trave

5 kapi eteričnog ulja citronele

5 kapi eteričnog ulja pačulija

5 kapi eteričnog ulja vetivera

Stavite u bocu s prskalicom. Dobro protresite prije svake uporabe.

Ulje za odbijanje insekata

5 ml biljnog ulja neema

5 ml biljnog ulja makadamije

5 kapi eteričnog ulja limunske trave

5 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande

2 kapi eteričnog ulja javanske citronele

5 kap eteričnog ulja pačulija

NAČIN PRIMJENE: dvije do četiri kapi mješavine nanijeti na izloženo područje prije odlaska u prirodu. Ova receptura osim što sprječava ubode insekata, također i pomaže kod smanjenja neugodnih simptoma nakon uboda, poput crvenila, oteknuća i svrbeža i generalno se ne preporučuje za trudnice i djecu mlađu od tri godine.

Što nakon uboda?

Svrbež i neugodu nakon uboda komarca riješit će gel aloe vere koji djeluje umirujuće i protuupalno na kožu, dok istovremeno hrani kožu i opskrbljuje je hranjivim tvarima. Poznato je sredstvo za zacjeljivanje kože kod manjih oštećenja poput opeklina i trauma kože – oteknuća, svrbeža, iritacija.

- Pomiješajte 50 grama čistog gela aloe vere s 20 kapi eteričnog ulja ljekovite lavande i 10 grama biljnog ulja (macerata) nevena koji će dodatno umiriti crvenilo i potaknuti brz oporavak kože. Dobivena receptura prikladna je i za djecu i trudnice zbog neškodljivih sastojaka i niske koncentracije eteričnog ulja, a nanosi se u tankom sloju dva do četiri puta dnevno na problematično područje.

Eterično ulje ljekovite lavande (Lavandula angustifolia) iznimno je korisno za njegu svih tipova kože zbog blagog djelovanja te efikasnog djelovanja na poticanje epitalizacije. Ovo se ulje u aromaterapiji primjenjuje kod akni, upalnih stanja kože, opeklina, rana, gljivičnih stanja kože, ekcema i psorijaze, ali i za blago umirenje prenapregnutog živčanog sustava.

Nigdje bez bočice lavande!

Miris lavande gotovo magično djeluje na naš um i emocije i može nas trenutno relaksirati te neutralizirati stres koji smo nakupljali tijekom napornog dana. Lavanda će poput majke biti uvijek uz nas kada nam zatreba, dati energetsku podršku da je sve dobro, smirit će našu emocionalnu uznemirenost, a na fizičkoj će razini opustiti mišiće napete od radnog dana, stresa i fizičke aktivnosti. Valja istaknuti kako je Hrvatska najčešće domovina lavandina - križanca prave lavande (Lavandula angustifolia) i širokolisne lavande (Lavandula latifolia). Lavandin daje veće količine eteričnog ulja od ljekovite lavande, drukčijeg je kemijskog sastava i djelovanja te raste na drukčijim visinama od ljekovite lavande koja je uvijek karakteristična za visoka gorja Francuske.

Ljetni mjeseci idealni su za upoznavanje aromaterapijske snage

Najčitanije iz rubrike