Kultura
IN MEMORIAM MR. SC. BRANKA BALEN (1941.-2015.)

Pravi zavičaj njezina poziva i profesije bila je Galerija likovnih umjetnosti
Objavljeno 22. kolovoza, 2015.

Nakon duge i teške bolesti u petak, 21.kolovoza 2015. preminula je povjesničarka umjetnosti Branka Balen.

Rođena je 1941.u Osijeku gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, diplomirala je povijest umjetnosti i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – odsjek povijesti umjetnosti s temom Slikarstvo Josipa Franje Mückea 1821.-1883. (mentor doc. dr. Zvonko Maković te stekla titulu magistra humanističkih znanosti, polje povijest umjetnosti. Odmah potom kao povjesničarka umjetnosti počela je raditi u Galeriji likovnih umjetnosti kao kustos, voditeljica zbirke slikarstva 18. i 19. stoljeća, da bi kao muzejska savjetnica otišla u mirovinu 2011. Predavala je povijest umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, od osnivanja akademije  no cjelokupni životni vijek provela je u Galeriji likovnih umjetnosti kao kustos, vd ravnatelj(1976.) i na kraju kao ravnateljica otišla u mirovinu.


Od 1970. organizirala je mnoštvo autorskih izložaba, a među njima su "Miroslav Kraljević", "Likovni umjetnici Slavonije", "Johann Friedrich Overbeck", "Rudolf Valić", "Jovan Gojković", "Franjo Pfalz" i "Josip Franjo Mücke", "Suvremeni likovni umjetnici Slavonije", "Vedute Slavonije 19. stoljeća", "Tri stoljeća galerije likovnih umjetnosti-vodič kroz novi stalni postav".  Mückeova monografija objavljena je u nakladi HAZU (2000.) Autorica je mnogih stručnih i znanstvenih radova, sudionica znanstvenih skupova i kongresa s izlaganjima. Napisala je devet knjiga i monografija u izdanju Galerije likovnih umjetnosti, Osijek te brojne kataloge. Sudionica je mnogih stručnih skupova, članica raznih društava i radnih grupa, npr. Izdavačkog odbora Glasnika slavonskih muzeja, Odsjeka za umjetnost HAZU, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Osijek, Izvršnog odbora Hrvatskoga muzejskog društva Zagreb i predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Osijek. Za svoj predani rad primila je nagradu Hrvatskog muzejskog društva "Pavao Ritter Vitezović" za životno djelo 2007.


Osječka likovna javnost i suvremeni likovni umjetnici pamtit će ju po mnogim izložbama što im je napravila čime je pokazala kako nije samo specijalist za 19.stoljeće već za umjetnost u kojem god vremenu ona živjela. Pisala je osvrte, kritike i feljtone za Glas Slavonije čime se upisala u vrijednu knjigu osječke likovne kulture. Ipak, pravi zavičaj njezina poziva i profesije bila je Galerija likovnih umjetnosti u kojoj je provela svoj radni vijek kao cijelinu svoga života. Djelatnici galerije pamtiti će ju kao djelatnika i prijatelja, blage, dobrodušne i umjerene naravi, sa razumjevanjem za sve, prije svega ljude i njihove probleme. Pokazala je i kako se može nositi sa problemima upravljačke prirode, zaslužna je za početa obnove zgrade. Kao uzorni domoljub sudjelovala je i u političkom životu nove države. Odlazak Branke Balen tužna je vijest za sve njezine prijatelje, nas suradnike u Muzeju likovnih umjetnosti. S njom smo proveli sretne trenutke, a u sjećanja naviru samo oni najljepši jer drugih nije ni bilo. (Djelatnici Muzeja likovnih umjetnosti)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike