Osijek
OSJEČANI LJETUJU U EGIPTU UNATOČ UPOZORENJIMA

Varešanović Nemet: Bila sam u Egiptu u vrijeme revolucije, a sad idem na bračno putovanje
Objavljeno 22. kolovoza, 2015.
Osječani koji su bili u Egiptu, ili tek planiraju otići tamo, smatraju da u turističkim resortima nisu u opasnosti

Iako već neko vrijeme, zbog tragične sudbine Slavonca Tomislava Salopeka, vrijedi upozorenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova o izbjegavanju odlaska u Egipat, ima Osječana koji ipak planiraju onamo otputovati. Mnogi su, doduše, u turističkim agencijama otkazali putovanja u tu zemlju, kao i u Tunis, o čemu smo već izvještavali, ali nisu svi.

Osječka obitelj Dener iz Egipta se vratila nedavno. Po načelu all inclusive odmarali su se na prelijepim egipatskim plažama. Ondje su se našli baš u vrijeme otmice Tomislava Salopeka, no u resortu u kojem su bili smješteni danima nisu imali pojma što se događa.

- Imali smo loše internetske veze pa smo tek dva dana prije nego što ćemo krenuti kući doznali što se zbiva. Bili smo šokirani, ali nismo se osjećali ugroženo. Kad smo se vratili, dočekale su nas poruke da su svi sretni što smo se sigurno vratili. No, boravak u turističkom resortu zapravo je potpuno drukčiji od tamošnje svakodnevice i moj je zaključak da su ondje turisti iz Hrvatske iznimno brojni. Čujem da službene brojke govore kako su u Egiptu 34 hrvatska turista, no mislim da ih je mnogo više. Rekla bih da Hrvatska ima samo podatke o turistima koji su u Egipat otputovali preko hrvatskih turističkih agencija. S druge strane, polovina putnika u avionu koji leti iz Srbije u Egipat zapravo je bila iz Hrvatske, ali su ondje išli u aranžmanu srpskih turističkih agencija - ispričala je Tajana Dener, koja je na putovanju bila u društvu dviju kćeri, sestre i njezine kćeri.

Tatjana Dener posjetila je, osim Egipta, i Tunis. Kupala se, kaže, na plaži pokraj hotela gdje se u srpnju ove godine dogodio stravičan pokolj turista. Ipak, smatra da se neugodne situacije pa i tragedije mogu dogoditi bilo gdje u svijetu, jer čovjek nigdje nije sto posto siguran. No, vjeruje da turisti koji se odmaraju u turističkim resortima nemaju razloga strahovati za svoju sigurnost jer su to zaštićena područja, posve drukčija od uobičajene stvarnosti. Dakako, nikoga ne želi nagovarati da otputuje u Egipat, no njezino je iskustvo pozitivno.

U Egipat će, unatoč upozorenjima Ministarstva, uskoro krenuti i osječki novopečeni bračni par Nemet – Mia i Marko, koji su se još ranije odlučili da će medeni mjesec provesti u turističkome mjestu Hurghada u Egiptu.

- Nismo promijenili mišljenje nakon svih nemilih događaja i upozorenja. Činjenica je da nas okolina upozorava i da negoduju zbog naše odluke, ali nismo se pokolebali. U hotelu u kojem ćemo boraviti sigurnost je velika. Već sam bila tri puta u Egiptu, čak i za vrijeme tamošnje revolucije. Moja kuma i ja ondje smo bile na edukaciji i dogodilo se čak da smo na tamošnjem trgu usred demonstracija kupovale cipele. Ne strahujem ni ja, ni moj Marko, kojemu ipak malo smetaju komentari okoline, no nema potrebe plašiti se, uvjerena je 26-godišnja Mia Varešanović Nemet koja, kao voditeljica Škole trbušnog plesa Osceo Dalal, obožava arapske zemlje i tamošnje ljude. Kaže, da nije pronašla svoju ljubav u Osijeku, vjerojatno bi je potražila u Egiptu. Miju je ranije privukao i Tunis, gdje je, međutim, doživjela malu neugodnost kad je čovjek na motoru pružio ruku i pri prelasku ceste ukrao joj vrećicu sa suvenirima. Kad je prvi put bila u Egiptu, kao 19-godišnjakinja, sjeća se, na velikom je kružnom toku poželjela prijeći cestu i zamolila je policajca da zaustavi promet.

- Tražio je novac u protuvrijednosti deset kuna da me prevede preko ceste. No sve je to dio “folklora” u tim zemljama. Veselim se što Marko i ja na svoje bračno putovanje idemo upravo u Egipat, već 7. rujna - kaže Mia.

Marija MIHELIĆ
EGIPĆANI NE ZNAJU ZA HRVATSKU

Egipćani su kao domaćini, kaže Tajana, vrlo ljubazni. No, bila je začuđena činjenicom da ondje za Hrvatsku uopće nisu čuli.

- Išli smo u kupnju u Hurgadu i rekli smo da smo iz Hrvatske, iz Croatije. Odjednom su oko nas, kad su čuli počeli uzvikivati: Jugoslavija! Tito! Nisu informirani i čini mi se da misle da je Tito još uvijek živ - kaže Tajana.

OSMJESI ZA KUPCE, POSEBNO ZA PLAVUŠE

Jedan od razloga zbog kojeg je Mia u Egiptu i Tunisu bila već nekoliko puta jest i nabava kostima za nastupe trbušnog plesa koji uspješno podučava u svojoj školi u Osijeku. Osim što su originalni, kostimi su i vrlo jeftini, a cjenjkanje je obvezno.

- Svi su oni uvijek spremni pomoći. Odlični su trgovci i prema kupcu se ponašaju najljepše što znaju, samo da bi prodaja bila uspješna. Čak su prema meni, valjda jer sam plavuša, bili još ljubazniji i uslužniji. Činilo mi se da bi mi i cijelu prodavaonicu dali ako bih je poželjela. Iako vlada neimaština, ondje ljudi ne skidaju osmijeh s lica - kaže Mia.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike