Regija
ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI MLADIH IZ HRVATSKE, SRBIJE I BIH

U odmaralištu CK Županja u tijeku je
veliki projekt “Don't dream it - be it”
Objavljeno 21. kolovoza, 2015.

ŽUPANJA - Sudionici međunarodnog projekta „Don't dream it - be it", ukupno 30 mladih i šest voditelja iz Hrvatske, Srbije i BiH, borave u Rogoznici, u Odmaralištu Gradskog društva CK Županja, na danima učenja, zabave i druženja. Svako jutro započinju tjelovježbom, a dan nastavljaju s radionicama na različite teme. Riječ je o zajedničkom projektu mladih iz tri susjedne države koji je rezultat prošlogodišnje uspješne razmjene mladih pod nazivom „Connect“ i kvalitetne suradnje Hrvatskog Crvenog križa – GD CK Županja s organizacijama YMCA Srbija iz Bačkog Petrovca, te PRONI iz Brčkog. Mladi iz triju zemalja zajednički su osmislili temu i sadržaj razmjene s ciljem podizanja kvalitete života, posebice mladih s manje mogućnosti.

- Želja nam je osnažiti mlade kako bi bolje raspolagali resursima u svojim zajednicama, te ih iskoristili za izgradnju vlastite budućnosti i kvalitetnijeg života, pružajući im mogućnost stjecanja dodatnih vještina i znanja na informalan i zabavan način - pojašnjavaju organizatori. Projekt, čija je glavna tema zdravi načini života mladih, financira Europska Komisija posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU-a unutar programa Erasmus+. Osnaživanjem mladih za usvajanje zdravih stilova života pridonosi se povećanju kvalitete njihova života. Usvajanjem znanja i vještina o zdravlju, prevenciji ovisnosti, reproduktivnom zdravlju, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, nenasilnoj komunikaciji, volontiranju kao važnom odabiru za mentalno zdravlje, sudionici postaju kompetentniji, sposobniji i spremniji živjeti zdravije i kvalitetnije, ali i potaknuti ljude oko sebe da učine isto, kažu organizatori.

Kroz neformalnu i informalnu edukaciju sudionici projekta imaju priliku učiti na zanimljiv, kreativan i moderan pristup obogaćen brojnim primjerima te vlastitim iskustvom, čime jačaju svoje životne vještine poput donošenja odluka, rješavanja problema, kritičkog razmišljanja i komunikacijskih vještina.

- Želimo mladima proširiti vidike, pružiti im mogućnost stjecanja novih iskustava i vještina, te ih povezati s drugim mladima, kako bi si izgradili mrežu društvene potpore i bili jedni drugima oslonac. Vjerujemo kako će im sudjelovanje u projektu uvelike pomoći u razvijanju zdravih stilova života, tolerancije prema različitostima, potaknuti učenje o drugim kulturama. Vjerujemo kako je jedan od najboljih načina za društveno uključivanje, osnaživanje osjećaja zadovoljstva sobom i korisnosti, te stjecanje važnih vještina upravo volontiranje, koje želimo potaknuti u projektu, a koje ćemo promicati u našim zajednicama i nakon što projekt završi, poručuju voditelji projekta. S mladima rade na promicanju pozitivnog i poticajnog volonterskog okruženja, kao i na jačanju svijesti o vrijednosti i važnosti volonterskog rada, kao jedne od vrijednosti Europske unije. M.Lešić Omerović

Projekt financira Europska Komisija posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU-a unutar programa Erasmus+

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike