Regija
SAVEZ MAĐARSKIH UDRUGA O VIŠEGODIŠNJEM PROJEKTU:

Nismo “agencija za promet nekretninama”, sve su mađarske kuće opravdale postojanje
Objavljeno 22. kolovoza, 2015.
Predstavljeni su i događaji koje SMU organizira u rujnu

BELI MANASTIR - “Mađarske kuće najviši su stupanj kulturne autonomije koji neka manjina u Republici Hrvatskoj ostvaruje i ponosni smo na njih. Stoga nema mjesta negativnim kritikama, uglavnom naših političkih neistomišljenika, da smo, primjerice, postali agencija za promet nekretninama. Uostalom, projekt mađarskih kuća, koji smo započeli prije više od deset godina, a tijekom kojeg su kuće otvorene u 14 naselja diljem Hrvatske, realiziran je uz potporu hrvatskih vlada i ostvario je jako dobre rezultate”, rekao je Ištvan Tokai, tajnik Saveza mađarskih udruga (SMU), na jučerašnjoj konferenciji za novinare u belomanastirskoj Mađarskoj kući, naglasivši kako je sve skupa prepoznao i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjine. Stoga je, dodao je, i za ovu godinu planirano ulaganje od 1,3 milijuna kuna upravo u mađarske kuće.

- Novac je osiguran za obnovu i proširenje postojećih kuća. Obuhvaćeno je 11 kuća na području Osječko-baranjske županije, od čega su poslovi određeni na kućama u Kneževim Vinogradima, Dardi, Zmajevcu, Belom Manastiru, PUO Baranyai Julia i Hrastinu, a u tijeku su poslovi na kućama u Osijeku, Lugu, Novom Bezdanu i Kotlini - istaknuo je Tokai, nastavivši kako su programom obuhvaćene još kuće u Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj te Požeško-slavonskoj županiji.

Najviše novca, 855.000 kuna, uloženo je na području Osječko-baranjske županije, za Vukovarsko-srijemsku planirano je ulaganje od 300.000 kuna (Korođ, Stari Jankovci, Čakovci i Martinci), za Bjelovarsko-bilogorsku 90.000 kuna (Dežanovac i Grbavac), a 55.000 kuna za ostale.

- Nema dana kada se u tim kućama nešto ne događa, pa nema riječi o tome da nam nisu potrebne. Na kraju godine ćemo taksativno iznijeti što se sve u njime događalo - istaknuo je Tokai.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o događajima koje SMU, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, organizira u rujnu. Kako je istaknula Tunde Šipoš-Živić, stručna suradnica u SMU-u, zbivanja počinju 13. okruglim stolom o budućnosti Mađara u RH, koji će se održavati od 4. do 6. rujna u Segetu Donjem. Slijedi misa (Korođ, 13. rujna) za msgr. Gezu Vargu, dugogodišnjeg biskupskog vikara za Mađare Osječko-đakovačke nadbiskupije, te Tjedan kulture Mađara u RH, koji će trajati od 14. do 20. rujna, a tijekom kojeg će biti organizirano sedam različitih kulturno-zabavno-gastronomskih manifestacija.

Ivica GETTO
Potpora za učenike “mađarskih” škola

SMU, rečeno je na konferenciji za novinare, na inicijativu saborskog zastupnika Šandora Juhasa, i ove godine organizira prikupljanje donacija s ciljem stimuliranja roditelja da svoju djecu upišu u prve razrede “mađarskih” škola. “Otvorili smo poseban podračun za donacije. Početkom školske godine, kada se bude znao točan broj prvašića koji su se upisali prema A modelu, ali i iznos sredstava kojima budemo raspolagali, organizirat ćemo prigodnu svečanost i novac, svojevrsnu potporu, podijeliti roditeljima učenika”, rekla je Šipoš-Živić.

Za ovu je godinu u mađarske kuće planirano ulaganje od

1,3

milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike