Magazin
KRATKO I JASNO

Igor Tabak: Prijetnje ISIL-a Balkanu vrlo su ozbiljne, ali ne treba paničariti
Objavljeno 22. kolovoza, 2015.
VOJNI ANALITIČAR O PRIJETNJAMA ISIL-A UPUĆENIMA BOSNI I HERCEGOVINI:

Niste ni svjesni što vam se sprema, uskoro će vas pogoditi velika tragedija, stoji to u najnovijoj prjetećoj poruci ISIL-a upućenoj BiH, ali i širem Balkanu.

- U principu, prijetnje su usmjerene obično prema zemljama iz kojih dolaze ti ljudi koji ih izriču, bila to Crna Gora ili BiH, ili Turska, nije neka posebna razlika. Hrvatska treba imati na umu da to jest problem kojim se treba baviti, ali ne treba zaboraviti da Tomislav Salopek nije bio otet u granicama Hrvatske nego u Egiptu. Apsolutno ne možemo reći da rizici ne postoje, ali oni trenutno nisu akutni i svladivi su resursima koje ulažemo - poručuje vojni analitičar Igor Tabak.

Europa nažalost nije pošteđena ISIL-ovih napada, od Francuske do Turske, a najnovije prijetnje Islamske države opet su upućene Turskoj čiji je narod pozvan na osvajanje Istanbula. Radi li Europa dovoljno o pitanju sigurnosti ili je napade poput nedavnog u turskom gradu Suruçu jednostavno teško spriječiti?

- Najteži oblik terorizma su visoko motivirani pojedinci ili male skupine, i to posebno ako nisu dio neke šire mreže, nego se na neki način indoktriniraju, možda i sami, preko interneta, i onda se samostalno odlučuju za napade. Radikalni islamizam je baš takav posljednjih godina, i to čini veliki problem u suzbijanju te prijetnje, ali to ne znači da se na tome ne radi i usprkos povremenim uspjesima takvih skupina i pojedinaca, zapravo ima puno više spriječenih nego uspješnih njihovih napada - kaže Tabak.

Iako su Sjedinjene Američke Države ovaj mjesec izvele prve zračne napade na položaje ISIL-a zrakoplovima s ljudskom posadom, a pojačani su i zračni udari koalicijskih snaga, pojedini analitičari sumnjaju u ozbiljne namjere SAD-a u borbi protiv ISIL-a?

- Nema sumnje da je uspon radikalnog islamizma rezultat vojnopolitičkih igara na Bliskom istoku u posljednjih 15 godina, no u njima nije sudjelovao samo SAD, kojeg je najlakše okriviti, nego i mnogi drugi.

Na pitanje može li se više učiniti na rušenju Islamske države Tabak poručuje:

- Još jedan vojni avanturizam bez razmišljanja što nakon toga - nije rješenje. Potreban je novi politički, a ne vojni pristup.(ANDREJ ŠTRKALJ/MS)

Najčitanije iz rubrike