Regija
PRIPREMAJU SE ZA SVOJU NAJVEĆU FOLKLORNU MANIFESTACIJU

Od konoplje i lana vreća tkana osmi put u Viljevu
Objavljeno 20. kolovoza, 2015.

VILJEVO – KUD “Đeram” Viljevo, ali i mještani Viljeva te njihovi gosti, ove se godine osmi put okupljaju u središtu Viljeva na najvećoj godišnjoj proslavi narodne tradicijske baštine viljevačkog kraja pod nazivom “Od konoplje i lana vreća tkana”.

- Ponosni smo zbog toga što je u proteklih osam godina viljevačka smotra postala ozbiljna manifestacija koju društva rado posjećuju i na kojoj se sklapaju doživotna prijateljstva. Tijekom proteklih godina na ovoj se pozornici predstavilo više od 60 gostujućih skupina s više od tisuću izvođača. Kako li je samo lijepo održavati ovu našu mladu tradiciju i polaganim korakom Viljevo ucrtavati na kulturnu i turističku kartu Slavonije i drage nam Hrvatske, a posebno zbog činjenice što je ova smotra jedinstvena po njegovanju najljepšega viljevačkog predmeta i našega zaštitnog znaka – vreće - naglasila je tajnica KUD-a “Đeram” Marta Senković.

- Kroz godine od svojega osnutka, prije više od 10 godina, KUD-u “Đeram” iz Viljeva nije bilo uvijek lako. U svojim počecima nisu imali ni nošnju ni tamburu, ali su polagano, uz potporu Općine Viljevo i mještana, gradili svoje društvo na ponos mjesta i cijeloga kraja. Značajne tragove u društvu ostavili su mnogi bivši članovi, koreografi i voditelji, a posebno mjesto u povijesti društva pripada datum održavanja prve smotre folklora u čast viljevačkoj vreći, 2008. godine. Od toga trenutka cijelo mjesto živi za ovaj poseban dan, kada ugošćuju svoje prijatelje folkloraše, te svoju rodbinu iz udaljenih krajeva domovine i svijeta, a u ovim nimalo lakim vremenima, još im više znači vratiti se među svoje korijene, provesti dan u zajedništvu i odati priznanje minulim generacijama i nekim starim vremenima, no u isto vrijeme s nadom i radošću gledati u budućnost, poručili su iz viljevačkog KUD-a u povodu predstojeće manifestacije koja se održava u nedjelju, 23. kolovoza.L.Aničić

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike